Roślinne menu okazjonalnie uzupełnone o mięso, ryby i nabiał
potrzebujesz zrzucić zbędne kilogramy, ograniczając też spożycie mięsa
chcesz zmniejszyć ilość produktów odzwierzęcych w diecie
musisz zredukować spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu
odczuwasz potrzebę zmiany stylu żywienia ze względu na dobro planety
przepyszne roślinne posiłki
wykwintne dania z mięsem i rybami
sytość bez uczucia ciężkości
pomoc w zapobieganiu insulinooporności
i cukrzycy typu 2
obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego
oraz ciśnienia krwi
dużą objętość posiłków
elastyczne podejście do jedzenia
smaki kuchni polskiej i zagranicznej
Personalizacja diet obejmuje m.in.:
Tempo odchudzania
Nietolerancje pokarmowe
Czas na gotowanie
Preferencje smakowe
Aktywność fizyczną
Liczbę posiłków (3-5)
Jadłospisy Vitalia Ultima ułożone są tak, aby produkty wykorzystywać w całości przy zachowaniu różnorodności smaku posiłków. Dodatkowo, rozpoczynając dietę, możesz skorzystać z tego co masz już w lodówce - zaznaczysz to w procesie Dopasowania diety.
Każdy posiłek możesz zawsze za darmo wymienić na inny od dietetyka. W przepisach możesz wymieniać składniki. Masz do dyspozycji bazę ponad 10 000 przepisów z ocenami od osób, które schudły przed Tobą.
Carbonara na mieście, ulubiona czekolada lub słona przekąska? W naszej bazie masz aż 300 000 produktów i dań restauracyjnych, które możesz dodać do jadłospisu. Pamiętaj, odstępstwo od diety jej nie przerywa.
We współpracy z
Nasze grono specjalistów jest dostępne do Twojej dyspozycji mailowo oraz na żywo na czacie. Jest też możliwość spotkania się z dietetykiem online na wideoporadzie.*
mgr dietetyki
Kamila Zabłocka
W zawodzie od 7 lat. Moimi głównymi obszarami zainteresowań są psychodietetyka oraz żywienie w zaburzeniach hormonalnych.
mgr dietetyki
Klaudia Rolak
Pracuje w zawodzie od 3 lat, interesuje się dietą ketogeniczną, psychodietetyką oraz dietoterapią w chorobach klinicznych.
mgr dietetyki
Patrycja Grigoruk
Z pacjentami pracuję od 5 lat, specjalizuję się w dietetyce klinicznej, diecie ketogenicznej i psychodietetyce. Dodatkowo zdobywam wiedzę w zakresie psychologii.
mgr dietetyki
Natalia Nowak
Pracuję w zawodzie od 5 lat. Interesuje mnie wpływ diety na profilaktykę chorób cywilizacyjnych oraz żywienie w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego.
mgr dietetyki
Paulina Gadzińska
W zawodzie od 7 lat. Specjalizuję się w żywieniu przy problemach z gospodarką węglowodanowej i w chorobach tarczycy.
Zakupu można dokonać tylko na stronie vitalia.pl
* Wideoporady są dodatkowo płatne 140 zł za 60 minut spotkania.
Dieta fleksitariańska to styl odżywiania, który łączy zasady diety wegetariańskiej z okazjonalnym spożywaniem produktów mięsnych. Na diecie fleksitariańskiej proponujemy mięso maksymalnie jeden raz w tygodniu z wykluczeniem mięsa czerwonego. W diecie ograniczamy produkty mleczne, jaja i ziemniaki. Zamiast mleka, kefiru czy maślanki proponujemy napój roślinny. Dieta obfituje w warzywa strączkowe, orzechy i nasiona.
Główna część posiłków opiera się na warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i pełnych ziarnach. Przykładowy jadłospis można zobaczyć na naszej stronie: Przykładowe dania.
Na diecie fleksitariańskiej wykluczamy produkty takie jak: makaron bezglutenowy, pieczywo bezglutenowe, wołowina, wieprzowina, wątróbka, cukier, mleko, maślanka, kefir, majonez.
Aby zredukować masę ciała niezbędny jest deficyt kaloryczny, niezależnie od rodzaju diety. Oznacza to, że należy spożywać mniej kalorii niż wydatkuje nasz organizm.
Pierwsze efekty diety można odczuć już po dwóch tygodniach skrupulatnego przestrzegania diety. Należy jednak pamiętać, że redukcja masy ciała zależy od wielu czynników takich jak przestrzeganie kaloryczności, nawodnienie, aktywność, sen czy cykl miesiączkowy w przypadku kobiet.
Średnia ocena naszych
użytkowników (Opinii: 77461)
Skonfrontuj swoje zdanie z opiniami innych
Dodaj opinięDodając opinię:
Ok
Jak na razie super przepisy smaczne i proste i szybkie w przygotowaniu
urszularecko
niedziela, 09:20
10 kg mniej
10 kg mniej, brawo ja. Jestem bardzo zadowolona z efektów
ksemczuk
23 maja 2008, 12:48
dieta smacznie dopasowana skladajaca sie z 6 posilkow dziennie
Uważam że nie jest wogole dopasowana. Bułka grahamka na sniadanie jest ok, tylko slodkie produkty mleczne w 4 posilkach powoduja zwiekszenie łaknienia na słodycze, zjedzenie danonka 4 godziny po tym jak jadło sie danio z grahamka nie spowoduje poprawy samopoczucia poniewaz zołądek bedzie jedynie podrażniony. Na obiad propozycja ziemniakow z warzywami i kasza gryczaną, podwieczorek bakus lub danonek , kolacja - jedyny ciekawy i przydatnyw diecie posilek - warzywa na ciepło. kolacja koktajl owocowo mleczny Jednym slowe prowadzi to zatrucia organizmu produktami gnicia bialka w zoladku. zly humor, brzydki zapach z ust i 0 szans na walke ze slodyczami. Monotonia i duze wydatki Zbyt mało warzyw, rybny posilek raz w ciagu tygodnia
SUPER!
Po przeanalizowaniu diety doszłam do wniosku, że to sposób na życie. Bo dieta nie może być udręką. A może być (jak udowadnia ta dieta) przyjemnością. Naprawdę super!
na 5+
Abonament na pierwszy miesiac wykupilam raczej z ciekawosci niz woli odchudzania. Wszystkie moje dotychczasowe diety konczyly sie Jo-JO z dodatkowymi kilogramami.Dosc czesto w gaszczu internetowym wpadalam na Vitalie i dzis nie zaluje ze sie skusilam. Dieta smacznie dopasowana jest nie tylko smaczna i dopasowana do moich potrzeb i mozliwosci. Okazalo sie ze odzywiac sie zdrowo to wcale nie zaczy wyeliminowac z jadlospisu wszystkie tluszcze i weglowodany albo co gorsza cierpiec wzdecia po jakiejs kapusciance.Roznorodnosc potraw, polaczenia skladnikow zaskuja naprawde smacznie ;-) I co wazne jeszcze, dokladne ilosci, listy zakupow, o ilez to ulatwia planowanie zakupow. Dla mnie dieta smacznie dopasowana to strzal w dziesiatke. Nie zamierzam sie z nia rozstawac przez najblizsze polrocze...
JulSar
14 maja 2008, 10:07
Rewelacja!!!!!
Stosuję tę diete od kilku dni a juz zauważam efekty.... przede wszystkim w sposobie podejścia do posiłków i samopoczuciu. Posiłki są naprawdę "smacznie dopasowane" sycące i pozywne.
KART
12 maja 2008, 00:43
monotonna
Przez ostatnie 2 miesiące byłam na diecie lactoovowegetariańskiej-jakimś cudem nie mogłam na niej wyrazić swojej opinii. No cóż, dieta była monotonna, przez dwa miesiące ciągle ten sam zestaw potraw, zmieniłam więc na dietę niskotłuszczową licząc, że pojawią się nowe produkty. Potrawy niewiele się zmieniły i po miesiącu znów zawieje jednolitością. Niestety prezentowane przykładowe menu trochę się różniło w praktyce-u mnie, mimo zaznaczenia kilku produktów, które sobie życzyłam a także prośbie dietetyczki o sugestie, które produkty mogłabym zastąpić soją oraz jajkami, bo tych nie miałam wogóle-zwłaszcza ze jako wegetarianin miec powinnam-nie miałam ich wcale. W diecie lactoovowegetariańskiej także nie miałam żadnych produktów sojowych, ani kotletów, ani wędliny sojowej, nic kompletnie. Teraz jestem na niskotłuszczowej wegetariańskiej i mimo dopuszczenia soi i jajek nadal mam to samo-kasza, warzywa na patelnię, twaróg-dokończę swój abonament i odpadam z tego interesu, bo to poprostu bez sensu, a taka monotonia powoduje znudzenie dietą i chęć urozmaicenia sobie jedzenia niekoniecznie zdrowymi przekąskami. W każdym razie nie polecam tej kombinacji w wersji 1000kcal, czyli 1kg tygodniowo. Chyba, że dobór produktów zależy jeszcze od dietetyczki, która jest nam przydzielona-w takim razie marnie trafiłam.