Temat: Pasty do pieczywa

Lubię pieczywo, mimo że obecnie jest takie "niepotrzebne" w zdrowej diecie. Mnie jednak najbardziej syci i na śniadanie i kolację najczęściej jadam coś z pieczywem. Nudzą mi się jednak zwykłe kanapki z wędliną, serem i warzywami, natomiast uwielbiam różne pasty. Oczywiście klasyczne z twarogu, jajek czy makreli znam i robię, ale może podrzucicie jakieś nowe pomysły? Może te jajka czy ser jako baza, a jakiś nietypowy dodatek? Macie jakieś swoje ulubione? Podacie ciekawe przepisy? Jak ktoś będzie zainteresowany, to napiszę jakie ja robiłam dotychczas i mi smakowały. Ale chętnie poznam nowe :)

Pasta jajeczna, pasta z suszonych pomidorow, pasta z awokado, pasta z fasoli, nutella z daktyli

Co wy z tym pieczywem dzisiaj :D
ja robię często :
- z tuńczyka, musztardy, ogórków kiszonych i papryki (ale pewnie to już znasz)
- pasta z białej fasoli (znana jako smalec z fasoli)
- sama robię takie twarożki warzywne, blenduję warzywa (paprykę, pomidora, ogórka) i wrzucam do twarogu i jogurtu naturalnego, dodaję zioła, razem znów blenduję żeby było gładkie
-pasta z kurczaka, robię zazwyczaj z takiego z rosołu, dodaję gotowane warzywa i dobrze przyprawiam, albo no pomidory suszone

Ja jestem bardzo zainteresowana, pomyslow nie mam, ani doswiadczenia ale z checia poznalabym jakies przepisy. Oprocz nazw napiszcie prosze w kilku slowach jak je robicie, bo moze to oczywiste ale jakos zupelnie nie mam glowy do past.

Dzięki, będę testować i czekam na więcej :) 

A nie wiem co z pieczywem, ja od kilku dni myślę o założeniu takiego tematu, a w końcu dziś mam czas posiedzieć dłużej przy kompie i poczytać, co ciekawego mi zaproponujecie :)

Muszę wypróbować tą z kurczaka i coś z suszonych pomidorów, bo uwielbiam :)

Ja robiłam dotychczas takie:

- klasycznie twaróg + jogurt + szczypiorek albo papryka albo (tu się można zdziwić) drobniutko pokrojony ogórek kiszony i koperek (wiem, dziwne, ale inspiracja z jakiegoś gotowego serka z marketu i strasznie mi posmakował)

- twaróg + jogurt + papryka słodka/ostra (przyprawa) - też dziwne połączenie, ale całkiem ciekawy smak :)

- tuńczyk/makrela + ogórek kiszony + cebulka + musztara

- jajeczna ze szczypiorkiem

- jajeczna z pieczarkami

- widziałam na jakimś haps przepis na pastę z groszku zielonego z fetą - nie robiłam jeszcze, ale to mój najbliższy eksperyment, będzie jutro :)

- robiłam jeszcze z kukurydzy konserwowej, ale zginął mi gdzieś ten przepis i nie wiem, co do tej kukurydzy dodawałam... :/

Na szybko tyle pamiętam.

I czekam na więcej od Was :)

a jaką robisz z makreli? bo ja w sumie dwie:

pierwsza to makrela, przecier, odrobina drobno posiekanej cebuli
druga to makrela, jajko, łyżka jogurtu/majonezu

dodałam posta zaraz po Tobie, więc w sumie już mi odpowiedziałaś na pytanie :) ta z twarogiem i ogórkiem kiszonym wygląda fajnie, też kupowałam taki serek gotowy ;p To znaczy, z ogórkami, a raczej ich aromatem

ja bardzo lubię pasty z różnych fasoli, z bakłażana jest pycha i z suszonych pomidorów. 

Pasek wagi

A jak robicie tą z suszonych pomidorów?

ja uwielbiam paste slonecznikowa i hummus

http://www.jadlonomia.com/przepisy/najprostsza-pas...

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecier...

polecam :)

Pasek wagi