Temat: Lasagne light ;)

Cześć, 

Chciałabym w święta zrobić lasagne, ale wolałabym ją trochę "odchudzić", żeby nie było zbyt wielkiej szkodliwości społecznej tego czynu ;). Macie jakieś pomysły, jak to można zrobić? Wiem, że lepiej użyć mięsa mielonego z indyka lub chudej wołowiny zamiast wieprzowego. Już sama taka zmiana pozwala sporo kalorii zaoszczędzić, ale może jeszcze jakoś można ją odchudzić? Chętnie bym się beszamelu pozbyła- macie jakieś doświadczenia z lasagne z samym sosem pomidorowym?

Pasek wagi
Nie pozbywaj sie sosu beszamelowego, zrób go po prostu mniej i na chudym mleku. A makaron zastap plastrami cukinii. To mój przetestowany przepis. No i wiadomo, oszczednie z tluszczem, parmezan tylko na sam wierzch itp. ;) Ale o wieprzowinie do lazanii to nie slyszalam, myslalam zawsze, ze to sie robi z wolowina.
Pasek wagi

Nie tyle wieprzowina, co mielone wieprzowo-wołowe. Zamiana płatów na cukinię raczej odpada, bo to warzywo najbardziej mi smakuje na surowo, ewentualnie z grilla. Myślałam o wymianie beszamelu na plastry bakłażana :) Za parmezanem też nie przepadam, więc z nim jestem oszczędna.

Pasek wagi

Ja nie robię nigdy beszamelu i jest dobra.

Mniej sera, ale na calej dlugosci, wtedy będzie sprawiać wrazenie smakowe, ze jest go dużo. Jesli ma to byc lasagane bolonese to ja itak dodalabym (tak zwykle robię) fasolę czerwoną, pomidory w puszcze, moze trochę pieczarek, papryki, żeby tego mięsa bylo mniej, a sycace i smakowite. Wtedy takiego farszu mozna dac duzo i nie miec wyrzutów sumienia. 

Na makaron nic nie poradzimy, bo nie widzialam pelnoziarnistego do typowej lasagane (chyba, ze z pene np, ale to nie to samo), ale jesli mniej mięsa i mniej sera dać, dopchać warzywami to wyjdzie smakowo dobre i calkiem fajne. 

Nawet facetom moje lasagane smakuje, a tak robię, więc może w ten sposob:)

Hmmm... fasola powiadasz... no może, może. Normalnie dorzucam tylko marchewkę i selera naciowego, ale może faktycznie spróbuję z fasolą- taka meksykańska by wyszła :) Chyba fajne by było.

Pasek wagi

Ja robię bez sosu beszamel ;-). Chuda wołowina duszona przez 3 godziny z pomidorami z puszki, winem czerwonym, przyprawami, odrobiną czosnku. Sos pomidorowy z cebulka, uduszoną na jednej łyżce oliwy. Mozzarella może być light, jeśli ma być mniej kcal. I naprawdę, jeśli zjesz porcję na obiad to na pewno od niej nie przytyjesz! 

Gdzieś kiedyś widziałam, że ktoś sos beszamelowy robił z kalafiora, ale co i jak to nie pamiętam, może to da Ci jakąś inspirację ;)

Beszamel zastepuje sosem z jogurtu. Duzy kubek jogurtu naturalnego+jajko i przyprawy

ja robię coś a'la lasagne z papierem ryżowym zamiast płatków makaronowych. 

Jak to odchudzisz, to już nie będzie lasagne :).