Temat: fit krem do ciasta

Znacie jakieś przepisy na zdrowszą i najlepiej mniej kaloryczną wersję kremu, którym da się przełożyć ciasto?

najlepiej jakby pasował do ciasta marchewkowego, myślałam o czymś na bazie serka śmietankowego albo twarogu, ale chciałabym uniknąć tony masła...

Po prostu gęsty budyń. Bez masła, i mało cukru.

Pasek wagi

Gęsty budyń zmiksowany z serkiem mascarpone.

Armara napisał(a):

Gęsty budyń zmiksowany z serkiem mascarpone.

to się łapie pod fit? haha :D 

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej, kakao, orzechów laskowych i miodu. Przepyszny

Stałą część schłodzonego mleka kokosowego można ubić jak bitą śmietanę. Tylko musisz kupić mleko, które ma w składzie wyłącznie kokos i wodę. Wkładasz do lodówki na kilka godzin i mleko się rozwarstwia. Na wierzchu zostaje część stała do ubijania, na spodzie woda kokosowa. I teraz tak, możesz to ubić jak śmietankę, leciutko dosłodzić, dodać wanilii i pycha! Ale możesz też, wyjąć stałą część do rondelka, leciutko podgrzać (nie zagotować) i rozpuścić w tym czekoladę. Znowu schłodzić, i krem gotowy. Ciepły jest dość płynny więc musi być lany w foremce. jak zastygnie to ma konsystencję sernika na zimno. Proporcje takie, że na jedną puszkę 400 ml mleka daje się jedną tabliczkę czekolady. 

Ja używam takiego mleka

Mleko kokosowe (400 ml) - Real THAI

ZuzaG. napisał(a):

Stałą część schłodzonego mleka kokosowego można ubić jak bitą śmietanę. Tylko musisz kupić mleko, które ma w składzie wyłącznie kokos i wodę. Wkładasz do lodówki na kilka godzin i mleko się rozwarstwia. Na wierzchu zostaje część stała do ubijania, na spodzie woda kokosowa. I teraz tak, możesz to ubić jak śmietankę, leciutko dosłodzić, dodać wanilii i pycha! Ale możesz też, wyjąć stałą część do rondelka, leciutko podgrzać (nie zagotować) i rozpuścić w tym czekoladę. Znowu schłodzić, i krem gotowy. Ciepły jest dość płynny więc musi być lany w foremce. jak zastygnie to ma konsystencję sernika na zimno. Proporcje takie, że na jedną puszkę 400 ml mleka daje się jedną tabliczkę czekolady. Ja używam takiego mleka
a ile zajmuje Ci ubicie mleczka? tyle co śmietanki czy dłużej?

Chwilka, naprawdę szybciutko.