3 sierpnia 2017, 22:40
Znacie jakieś przepisy na zdrowszą i najlepiej mniej kaloryczną wersję kremu, którym da się przełożyć ciasto?
najlepiej jakby pasował do ciasta marchewkowego, myślałam o czymś na bazie serka śmietankowego albo twarogu, ale chciałabym uniknąć tony masła...
4 sierpnia 2017, 05:58
Gęsty budyń zmiksowany z serkiem mascarpone.
4 sierpnia 2017, 10:38
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej, kakao, orzechów laskowych i miodu. Przepyszny
Edytowany przez smerfetka94 4 sierpnia 2017, 10:40
4 sierpnia 2017, 14:08
Stałą część schłodzonego mleka kokosowego można ubić jak bitą śmietanę. Tylko musisz kupić mleko, które ma w składzie wyłącznie kokos i wodę. Wkładasz do lodówki na kilka godzin i mleko się rozwarstwia. Na wierzchu zostaje część stała do ubijania, na spodzie woda kokosowa. I teraz tak, możesz to ubić jak śmietankę, leciutko dosłodzić, dodać wanilii i pycha! Ale możesz też, wyjąć stałą część do rondelka, leciutko podgrzać (nie zagotować) i rozpuścić w tym czekoladę. Znowu schłodzić, i krem gotowy. Ciepły jest dość płynny więc musi być lany w foremce. jak zastygnie to ma konsystencję sernika na zimno. Proporcje takie, że na jedną puszkę 400 ml mleka daje się jedną tabliczkę czekolady.
Ja używam takiego mleka
Edytowany przez 4 sierpnia 2017, 14:23
4 sierpnia 2017, 15:42
Stałą część schłodzonego mleka kokosowego można ubić jak bitą śmietanę. Tylko musisz kupić mleko, które ma w składzie wyłącznie kokos i wodę. Wkładasz do lodówki na kilka godzin i mleko się rozwarstwia. Na wierzchu zostaje część stała do ubijania, na spodzie woda kokosowa. I teraz tak, możesz to ubić jak śmietankę, leciutko dosłodzić, dodać wanilii i pycha! Ale możesz też, wyjąć stałą część do rondelka, leciutko podgrzać (nie zagotować) i rozpuścić w tym czekoladę. Znowu schłodzić, i krem gotowy. Ciepły jest dość płynny więc musi być lany w foremce. jak zastygnie to ma konsystencję sernika na zimno. Proporcje takie, że na jedną puszkę 400 ml mleka daje się jedną tabliczkę czekolady. Ja używam takiego mleka
4 sierpnia 2017, 17:44
Chwilka, naprawdę szybciutko.