Temat: jaka to ostra papryka?

Cześć!

Mam taką oto paprykę. Jest BARDZO ostra, niczym chilli. Wiecie jaką ma nazwę? Jak ją zamarynować w słoikach? Przy czym zminimalizować jej smak? ma ok 10-15 cm.

Pasek wagi

Ja bym zrobiła ją z serkiem feta w zalewie :P

Pasek wagi

ale tego nie włożę do słoików ;p

Pasek wagi

myślałam,że chcesz teraz zjeść.. :) 

Pasek wagi

cynamonowy44 napisał(a):

ale tego nie włożę do słoików ;p

A dlaczego nie? Na necie jest sporo fajnych przepisów, wystarczy trochę poszeperać ;) Zawsze możesz też użyć jej jako dodatek do sałatek albo jajecznicy.

Pasek wagi

mozesz ususzyc i zmielic na  z nasionamj bedzie bardziej ostra bez nadion mniej.mozrsz zrobic olej do pizzy a w necie ss przepisy jak ja przechowywac w sloiku.najprosciej pokroic i zalac olejem.jest taka ostra ze zadna bakteria cxy grzyb tam nie wejdzie:) trudno powiedziec jak sue nazywa jest tyle odmisn papryki ze chyba tylko rodzony meksykanin by je odroznil:)

Pasek wagi

Jest dużo przepisów, ale ostre są tylko dodatkiem. Mam ich dużo. Zmielić, zmiele. Ale i tak pasuje coś zrobić z reszta. 

Pasek wagi

znajdz przepis na sambal.jest z ostrych papryczek.

http://www.zlotaproporcja.pl/2015/01/25/sambal-oel...

masz,sa tez inne przepisy na sambal poszukaj ktory do ciebie przemawia.albo to.http://www.obzarciuch.pl/2014/10/pasta-z-papryczek...

albo dokup jeszcze potrzebne produkty i zrob czarwona paste curry,idealna z mlekiem kokosowym i kurczakiem,niezastapiona w kuchni tajskiej,ja osobiscie uwielbiam http://kotlet.tv/tajska-czerwona-pasta-curry/

Pasek wagi

nigdy nie słyszałam o takiej nazwie.  Podoba mi się. Dzięki :)

Taki ketchup :) 

Pasek wagi

prosze.to bardzo ostry sos.ja uzywam tam gdzie chce miec pikantny smak,do zup ,sosow,a nawet salatek.edytowalam tamten wpis i dodalam paste curry tez fajna polecam.

Pasek wagi