Temat: żurek w chlebie?

Hej, ostatnio zjadlam (po raz pierwszy w zyciu) zurek w chlebie. Bardzo mi smakowal i chcialabym sprobowac sama ugotowac. Tylko nie moge zdecydowac sie na przepisy z internetu, jest ich tyle, ze boje sie ktorys wybrac, a bym nie chciala sie zrazic do tej zupy. 

Moze mialybyscie jakies rady co do przygotowania takiego zurka i jak przygotowac chleb by sie nie rozplynal po wlaniu zupy? Nie licze na gotowy przepis (bo taki znajde w google), ale o jakies porady, ktore wedlug Was sa cenne przy robieniu zurka. 

Z gory dziekuje :)

Edit: moze polecicie jakies dodatkowe skladniki, ktore dodajecie? 

składniki:

• 1 porcja zakwasu na żurek
• 3 cebule
• 2 białe kiełbaski
• kilka kapeluszy podgrzybków
• 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
• sól
• czarny pieprz
• listki laurowe
• ziele angielskie
• 3 ząbki czosnku

dopraw majerankiem, ja do zurku w chlebie nie daje ziemniaków

hotlikefire napisał(a):

dopraw majerankiem, ja do zurku w chlebie nie daje ziemniaków
jak wyżej, szczególnie z tym majerankiem

Flavv napisał(a):

hotlikefire napisał(a):

dopraw majerankiem, ja do zurku w chlebie nie daje ziemniaków
jak wyżej, szczególnie z tym majerankiem

Dziekuje za wskazowke. Z pewnoscia skorzystam :)

Podstawa (moim zdaniem ) żurku i barszczu białego jest dobry zakwas.Radzę zrobić go samemu - jest banalnie prosty , a te kupne niech się chowają !

Dla mnie te zupy muszą pachnąć czosnkiem , świeżym chrzanem , gotowana na żeberkach ( Jak ktoś lubi posmak wędzonki to dodać wędzonkę lub żeberka wędzone ) z dodatkiem dobrej białej kiełbach , oczywiście sporo majeranku ...

Pasek wagi

Monika123kg napisał(a):

Podstawa (moim zdaniem ) żurku i barszczu białego jest dobry zakwas.Radzę zrobić go samemu - jest banalnie prosty , a te kupne niech się chowają !Dla mnie te zupy muszą pachnąć czosnkiem , świeżym chrzanem , gotowana na żeberkach ( Jak ktoś lubi posmak wędzonki to dodać wędzonkę lub żeberka wędzone ) z dodatkiem dobrej białej kiełbach , oczywiście sporo majeranku ...

Wlasnie tez myslalam nad czyms wedzonym by dodac, bo jednak wedzone mieso nadaje zazwyczaj potrawom swietny smak. Co za zakwasu to szybciej o tym nie pomyslalam i z tego co czytam to do jutra mi sie taki zakwas nie zrobi, wiec sprobuje na kupnym. Nastepnym razem zrobie wlasny, bo w sumie przepisy nie sa jakies skomplikowane :)