16 października 2017, 14:19
Hej :) Macie sprawdzone przepisy na zdrowe wypieki z dodatkiem startej dyni? Większość, które znalazłam bazują na dyni pieczonej i miksowanej.
16 października 2017, 16:06
Dynia przemawia do mnie tylko w firmie wytrawnej. Ale rzeczywiście większość przepisów jest taka jak mówisz.
16 października 2017, 17:44
nie znam sięi nie sprawdzałam w necie, ale może ciasto marchewkowe, ale zamiast marchewki dynia?
16 października 2017, 22:04
dynia, mąka kokosowa, kakao, soda, słodzik, jajko lub białko, odżywka białkowa :)
17 października 2017, 12:05
Może po prostu najprostsze ciasto ze startej dyni? Wypiekami się zwykle nie zajmuję, ale aż trudno uwierzyć, że w przepisach proponują tylko miksowaną albo pieczoną...
24 października 2017, 11:26
Ja wolę dynię w formie kremu z papryką chilli. Jako składnik ciast nie przemawia do mnie, smak taki dziwny.. trzeba dużo cukru dodać, żeby go zdusić, a znowu nie o to chodzi, aby dodawać tak dużo cukru.
25 października 2017, 01:07
Na pieczonej dyni bazuja bo po prostu pieczona dynia jest o wiele smaczniejsza i lepsze wychodzą z niej dania niż cokolwiek z surowej...poza tym pozbywamy się wtedy już części wody. Nie wiem po co ją każą miksować bo po upieczeniu ma konsystencję puree....
Sądzę że-z powodu niskiej świadomości kulinarnej w naszym społeczeństwie-do ciast ludzie biorą odmiany dyni które nadają się na potrawy typu leczo czy marynowanie na ostro- to odmiany o miąższu szklistym, wodnistym po upieczeniu, mało słodkim i z takim- dla mnie osobiście nieprzyjemnym aromatem....(do tej grupy też zaliczają się makaronowe). Ja osobiście tych dyń nie lubię(jest ledwo ze 3 odmiany jakie jadlam i było to ok ale były to albo młode tajskie dynie cukrowe albo typu mikrofalowego do zapiekania z farszem).
Do ciast (a i na zupy itd. moim zdaniem) powinno się używać dyń o mączystym miąższu-typu dyni piżmowej.Tego typu dynie pieczone są aromatyczne, słodkie (moja ulubiona-niestety w naszych sklepach niedostępna to Jumbo Pink Banana, popularna Butternut dostępna w sklepach jest dość miernego smaku tak naprawdę..).
Z tartej dyni to można zrobić placki- pół na pół z ziemniakami w wiórkach. Z ciast- amerykanie robią taki niby "chlebek" ale to takie nieco gniotowate ciasto-właśnie z tartej dyni, można je zamrażać-ot słodkie ;)
Z surowej dyni-ale zdecydowanie także drobniutko startej lub zmiksowanej ja robie chleb dyniowy (na drożdżach) jest dobry ale jak to chleby dość pracochłonny.(można go tak samo zrobić z pieczonej). Przepis mogę na życzenie podesłać teraz nie chce mmi się pisać bo to sporo klikania ;)
Można zrobić muffinki z płatków orkiszowych z dynią, jajkiem i suszonymi owocami, albo z nadzieniem dyniowym- w sumie użycie dyni wymaga tylko nieco kreatywności i do wielu klasycznych przepisów można dołożyć niewielki dodatek tego warzywa...nawet do gofrów czy kopytek :) Ale pod warunkiem że nie będą to te "mokre" odmiany dyń.