Temat: Kasze, ryż...

Dziewczyny, jak przekonać się do ich jedzenia? Mowa tu o kaszach bezglutenowych i ryżu -  od dziecka ich nie lubiłam , nie jadłam, ale mama bardzo mnie nakłania, a ja mam odruch wymiotny... :(

Nie musisz się zmuszać jeśli nie chcesz. Ważne, żebyś w inny sposób wtedy uzupełniała węglowodany i mikroskładniki. 

Jeśli już jednak koniecznie chcesz to może spróbuj od jakichś deserów? Specjalnie za słodkim nie przepadam, ale np. na jadłonomii masz przepis na budyń z kaszy, na Olga Smile też parę super przepisów. 

Pasek wagi

Ja też ich nie lubie ;P

Ja zazwyczaj polewam je sosem truskawkowym jak na słodko albo sosem miesnym :p

Dzięki za chęć pomocy. Próbowałam już na słodko, wytrawnie, nie da się... A węgle dostarczam tylko z warzyw i małej ilości owoców :(

jeśli są rozgotowane to są niedobre . 

Ryz polecam basmati 

Kasze polecam jaglana , pęczak , gryczana biała. 

Moze sposób podania Ci nie leży ? Albo przepisy nie te 

Pasek wagi

Ja kaszy tez nie lubie jak już jem to zawsze z jakimś sosem dietetycznym oczywiście ;p i z mięsem + jakąś surówka 

Na słodko to już w ogóle u mnie  dramat i odruch wymioty gwarantowany

Ja zamiast kaszy jako węglem to ryż, makaron, ziemniaki, bataty czyli w sumie wszystko poza kasza xd ale zdrowa jest kasza to staram się przemycic  jakoś chociaż zdecydowanie za rzadko 

A po co się zmuszać? Wziąć więcej mięsa i surówek, to też się najesz i kasza czy ryże niepotrzebne :)

PS. A węgle są prawie we wszystkim, więc myślę, że dostarczasz ich tyle ile trzeba jak nie więcej ;)

Pasek wagi

Zawijaj niewielkie ilości we wrapy z sosem, warzywami, mięsem. Pycha i w ogóle nie czuć. Ja ryż lubię, ale niektórych kasz już nie, a w takiej formie nawet nie poczułam. Tortille, burrito, wrapy sałatkowe.

Pasek wagi

ja kocham wszystkie kasze, szczegolnie gryczana, zawsze jak jestem w polsce to kupuje sobie z 2 pudelka, dla mnie makaron moglby nie istniec, ryz zalezy w czym ale kasze to moje ulubione jedzenie :) 

ja mysle ze to glownie kwestia sosu, ja do kasz zawsze jakies warzywa podsmazam / dusze do tego przecier pomidorowy do tego przyprawy i na sama mysl mi slinka cieknie :)

Pasek wagi

Po pierwsze to odpowiednio ugotować, a nie rozgotować. W necie znajdziesz radu jak to zrobić. Kasze warto gotować krócej niż na opakowaniu i zaraz po zdjęciu z kuchenki owinąć garnek ścierką i kocem i zostawić tak na jakiś czas. Kasze dojdzie i będzie smaczniejsza. Musisz sobie popróbować co Tobee smakuje. Pyszna jest kasza jaglana robiona na słodko z jabłkami, żurawiną i cynamonem, ale jest dość kaloryczna, bo dodaje się do niej cukier/miód. Możesz zrobić też budyń jaglany z kakao. Pamiętaj, że kasze jaglana trzeba dobrze wymoczyć, żeby nie była gorzka. 

Spróbuj kaszy gryczanej z podsmażoną cebulką i pieczarkami, jest bardzo smaczna. Ryż i kasze można też robić z warzywami. Na ryż na pewno znajdziesz mnóstwo przepisów. Ja lubię z kurczakiem, curry i warzywami.  

Pasek wagi