29 października 2017, 21:12
Dziewczyny, jak przekonać się do ich jedzenia? Mowa tu o kaszach bezglutenowych i ryżu - od dziecka ich nie lubiłam , nie jadłam, ale mama bardzo mnie nakłania, a ja mam odruch wymiotny... :(
29 października 2017, 21:15
Nie musisz się zmuszać jeśli nie chcesz. Ważne, żebyś w inny sposób wtedy uzupełniała węglowodany i mikroskładniki.
Jeśli już jednak koniecznie chcesz to może spróbuj od jakichś deserów? Specjalnie za słodkim nie przepadam, ale np. na jadłonomii masz przepis na budyń z kaszy, na Olga Smile też parę super przepisów.
29 października 2017, 21:17
Ja też ich nie lubie ;P
Ja zazwyczaj polewam je sosem truskawkowym jak na słodko albo sosem miesnym
29 października 2017, 21:27
Dzięki za chęć pomocy. Próbowałam już na słodko, wytrawnie, nie da się... A węgle dostarczam tylko z warzyw i małej ilości owoców :(
Edytowany przez liskot 29 października 2017, 22:15
29 października 2017, 22:16
jeśli są rozgotowane to są niedobre .
Ryz polecam basmati
Kasze polecam jaglana , pęczak , gryczana biała.
Moze sposób podania Ci nie leży ? Albo przepisy nie te
29 października 2017, 22:21
Ja kaszy tez nie lubie jak już jem to zawsze z jakimś sosem dietetycznym oczywiście ;p i z mięsem + jakąś surówka
Na słodko to już w ogóle u mnie dramat i odruch wymioty gwarantowany
Ja zamiast kaszy jako węglem to ryż, makaron, ziemniaki, bataty czyli w sumie wszystko poza kasza xd ale zdrowa jest kasza to staram się przemycic jakoś chociaż zdecydowanie za rzadko
Edytowany przez 29 października 2017, 22:23
29 października 2017, 22:27
A po co się zmuszać? Wziąć więcej mięsa i surówek, to też się najesz i kasza czy ryże niepotrzebne :)
PS. A węgle są prawie we wszystkim, więc myślę, że dostarczasz ich tyle ile trzeba jak nie więcej ;)
Edytowany przez Corinek 29 października 2017, 22:28
29 października 2017, 22:55
Zawijaj niewielkie ilości we wrapy z sosem, warzywami, mięsem. Pycha i w ogóle nie czuć. Ja ryż lubię, ale niektórych kasz już nie, a w takiej formie nawet nie poczułam. Tortille, burrito, wrapy sałatkowe.
30 października 2017, 07:25
ja kocham wszystkie kasze, szczegolnie gryczana, zawsze jak jestem w polsce to kupuje sobie z 2 pudelka, dla mnie makaron moglby nie istniec, ryz zalezy w czym ale kasze to moje ulubione jedzenie :)
ja mysle ze to glownie kwestia sosu, ja do kasz zawsze jakies warzywa podsmazam / dusze do tego przecier pomidorowy do tego przyprawy i na sama mysl mi slinka cieknie :)
30 października 2017, 10:35
Po pierwsze to odpowiednio ugotować, a nie rozgotować. W necie znajdziesz radu jak to zrobić. Kasze warto gotować krócej niż na opakowaniu i zaraz po zdjęciu z kuchenki owinąć garnek ścierką i kocem i zostawić tak na jakiś czas. Kasze dojdzie i będzie smaczniejsza. Musisz sobie popróbować co Tobee smakuje. Pyszna jest kasza jaglana robiona na słodko z jabłkami, żurawiną i cynamonem, ale jest dość kaloryczna, bo dodaje się do niej cukier/miód. Możesz zrobić też budyń jaglany z kakao. Pamiętaj, że kasze jaglana trzeba dobrze wymoczyć, żeby nie była gorzka.
Spróbuj kaszy gryczanej z podsmażoną cebulką i pieczarkami, jest bardzo smaczna. Ryż i kasze można też robić z warzywami. Na ryż na pewno znajdziesz mnóstwo przepisów. Ja lubię z kurczakiem, curry i warzywami.