28 listopada 2017, 20:09
Podzielcie się proszę waszymi ulubionymi przepisami na potrawy wigilijne. Dostałam zadanie przyrządzić jedną potrawę i chciałabym, żeby to było coś ciekawego i sprawdzonego. Popularne dania już zostały "obstawione" przez innych członków rodziny (kluski z makiem, ryba po grecku, pierogi). Nic mi nie przychodzi do głowy.
28 listopada 2017, 20:15
Ja bardzo lubię kulebiak i on zawsze robił furorę wśród znajomych. Nie mam przy sobie przepisu, ale jak będę w pobliżu i nie zapomnę to podrzucę. Jednak jest wiele przepisów w necie.
Edytowany przez smoothmoves 28 listopada 2017, 20:16
28 listopada 2017, 20:17
Może krokiety? Do barszczu pycha :D Albo jakaś sałatka, np. standardowa już jarzynowa
28 listopada 2017, 20:21
moze jakies ciacho? moja mama co roku robi trojwarstwowy sernik gotowany z przepisu babci. na spod jasne ciasto, potem warstwa sera, nastepnie ciasto ciemne (z dodatkiem kakao), znow warstwa serowa, na koniec jasne ciasto mazniete pozostaloscia serowej masy i na to polewa z prawdziwej czekolady. opcjonalnie mozna posypac bakaliami. jest przy nim troche roboty, ale warto. kazdy sie zawsze zajada. nawet jak juz wszyscy maja dosc pierogow, ryby i kapuchy, sernika do kawy nikt nie odmowi.
Edytowany przez jablkowa 28 listopada 2017, 20:23
28 listopada 2017, 20:21
Też polecam kulebiak, nie znam nikogo kto nie lubi. Ale musi być upieczony w dzień jedzenia. Polecam taki nie tradycyjny, ale z łososiem: http://www.kuchniadoroty.pl/2016/01/kulebiak.html - tu jest z ciasta francuskiego, a tu z drożdżowym: https://www.mniammniam.com/Kulebiak_drozdzowy_z_nadzieniem_z_ryby-10464p.html
Edytowany przez Dominika47 28 listopada 2017, 20:23
28 listopada 2017, 20:24
U mnie się robi pierogi, tylko na słodko - w wersji z bakaliami i z makiem, polane śmietaną 30-tką. Nie wiem czy jakieś rzadkie czy coś, ale ze znajomych wszyscy mówili, że takiej wersji nie próbowali.
28 listopada 2017, 20:27
U mnie się robi pierogi, tylko na słodko - w wersji z bakaliami i z makiem, polane śmietaną 30-tką. Nie wiem czy jakieś rzadkie czy coś, ale ze znajomych wszyscy mówili, że takiej wersji nie próbowali.
Też je robiłam, są świetne o ile ktoś lubi mak.
A teraz mi się przypomniało, jeśli chcesz ciasto to miodownik jest super.
28 listopada 2017, 20:31
Ryba po grecku?
28 listopada 2017, 20:38
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigili...
Tu są fajne pomysły :) Ja bym paszteciki zrobiła (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/paszteciki)
28 listopada 2017, 21:04
Moja mama zawsze na święta robi sernik gotowany. Dokładnego przepisu nie znam, ale zapewne ten z linku będzie zbliżony:
http://www.mojewypieki.com/post/sernik-gotowany
U nas sernik nie jest obciążany na końcu. Dekorujemy lukrem.