28 listopada 2017, 20:09
Podzielcie się proszę waszymi ulubionymi przepisami na potrawy wigilijne. Dostałam zadanie przyrządzić jedną potrawę i chciałabym, żeby to było coś ciekawego i sprawdzonego. Popularne dania już zostały "obstawione" przez innych członków rodziny (kluski z makiem, ryba po grecku, pierogi). Nic mi nie przychodzi do głowy.
29 listopada 2017, 01:03
Kulebiak byłby super, ale chyba nie podołam, wydaje się skomplikowany.
Ciasto bardzo bym chciała, ale nie mam talentu. Nie przepadam za słodkim i chyba przez to nie mam wyczucia do pieczenia ciast. Może ten miodownik bym najpierw spróbowała, jak wyjdzie?
29 listopada 2017, 10:52
ja proponuję śledzie pod pierzynką. . Jest wiele przepisów w Internecie Ale mi najbardziej odpowiada ten:
Matiasy ( wymoczone pokrojone w kostke)
Cebula ( pokrojone w kostke)
Ogórek swiezy (pokrojony w kostke)
Jajka gotowane4szt (też w kostke)
Majonez
Szczypiorek
Układamy w przezroczystej misce na dole matiasy. Potem warstwa cebuli ,warstwa ogórka,jajka (może być wpierw warstwa samy białek później warstwa samych zoltek) na to warstwa majonezu . Majonez posypujemy posiekanym szczypiorkiem.latwe ,pyszne i szybko znika
Jeśli chodzi o proporcje to tak żeby było widać warstwy w naczyniu. Jajek musi być minimum 4
Edytowany przez paulinkaaa86 29 listopada 2017, 10:54
29 listopada 2017, 11:11
Tarta z kiszona kapusta i grzybami. Ja biore gotowy spod do tarty lub spod do pizzy. Na to wykładam gotowana kapuste kiszona z przyprawa do bigosu, szuszonymi grzybami i troche pieczarek ( kapuste ugotuj i dopraw wg smaku). Kapuste troche przestudz i dodaj 2 lyzki bulki tartej i jajko i wymieszaj dokładnie. Farsz wyłoż na spod do tarty/pizzy i piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Szybkie i nie moze sie nie udać a naprawde dobre.
29 listopada 2017, 13:19
ja proponuję śledzie pod pierzynką. . Jest wiele przepisów w Internecie Ale mi najbardziej odpowiada ten:Matiasy ( wymoczone pokrojone w kostke) Cebula ( pokrojone w kostke)Ogórek swiezy (pokrojony w kostke)Jajka gotowane4szt (też w kostke)Majonez SzczypiorekUkładamy w przezroczystej misce na dole matiasy. Potem warstwa cebuli ,warstwa ogórka,jajka (może być wpierw warstwa samy białek później warstwa samych zoltek) na to warstwa majonezu . Majonez posypujemy posiekanym szczypiorkiem.latwe ,pyszne i szybko znikaJeśli chodzi o proporcje to tak żeby było widać warstwy w naczyniu. Jajek musi być minimum 4
29 listopada 2017, 13:40
makówki, śledzie z cynamonem i rodzynkami..... paszteciki drożdżowe z kapusta kiszoną i grzybami (nie pieczarki)
29 listopada 2017, 16:19
miodownik faktycznie jest pyszny, tez często robimy na święta :) albo Stefanke z serem
Z wytrawnych Dan nie doradzę, bo u nas jest zwyczajnie - pierogi, łosoś (jakoś nikt nie lubi karpia ;), sałatka jarzynowa, zupa grzybowa, albo barszcz z krokietami / uszkami
29 listopada 2017, 19:14
U mnie króluje śledź w śmietanie, podany z ziemniakami w mundarkach. Nic niezwykłego, ale u mnie w domu wszyscy akurat lubią i zawsze schodzi pierwszy :)
30 listopada 2017, 10:53
U mnie tradycyjnie robi się grzyby - suszone kapelusze najlepiej borowików moczy się a następnie gotuje i odcedza. Po odsączeniu lekko się soli, obtacza się w mące i obsmaża na oleju. Można dodać trochę cebulki dla zapachu, popieprzyć. Danie bardzo proste i oryginalne dla lubiących suszone grzyby.
u mnie podobnie tylko robi sie je w ciescie takim jak nalesnikowe tylko nieco gestszym.
30 listopada 2017, 21:31
Kulebiak byłby super, ale chyba nie podołam, wydaje się skomplikowany. Ciasto bardzo bym chciała, ale nie mam talentu. Nie przepadam za słodkim i chyba przez to nie mam wyczucia do pieczenia ciast. Może ten miodownik bym najpierw spróbowała, jak wyjdzie?izabela19681 zaintrygowałaś mnie, jak się robi śledzie piernikowe?
O, tutaj jest przepis
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sledzie-piernikowe