Temat: Kulinarny hit na Wigilię

Podzielcie się proszę waszymi ulubionymi przepisami na potrawy wigilijne. Dostałam zadanie przyrządzić jedną potrawę i chciałabym, żeby to było coś ciekawego i sprawdzonego. Popularne dania już zostały "obstawione" przez innych członków rodziny (kluski z makiem, ryba po grecku, pierogi). Nic mi nie przychodzi do głowy. 

Pasek wagi

Kulebiak byłby super, ale chyba nie podołam, wydaje się skomplikowany. 

Ciasto bardzo bym chciała, ale nie mam talentu. Nie przepadam za słodkim i chyba przez to nie mam wyczucia do pieczenia ciast. Może ten miodownik bym najpierw spróbowała, jak wyjdzie?

izabela19681  zaintrygowałaś mnie, jak się robi śledzie piernikowe?

Pasek wagi

ja proponuję śledzie pod pierzynką. . Jest wiele przepisów w Internecie  Ale mi najbardziej odpowiada ten:

Matiasy ( wymoczone pokrojone w kostke) 

Cebula ( pokrojone w kostke)

Ogórek swiezy (pokrojony w kostke)

Jajka gotowane4szt (też w kostke)

Majonez 

Szczypiorek

Układamy w przezroczystej misce na dole matiasy. Potem warstwa cebuli ,warstwa ogórka,jajka (może być wpierw warstwa samy białek później warstwa samych zoltek)  na to warstwa majonezu . Majonez posypujemy posiekanym szczypiorkiem.latwe ,pyszne i szybko znika

Jeśli chodzi o proporcje to tak żeby było widać warstwy w naczyniu. Jajek musi być minimum 4

Tarta z kiszona kapusta i grzybami. Ja biore gotowy spod do tarty lub spod do pizzy. Na to wykładam gotowana kapuste kiszona z przyprawa do bigosu, szuszonymi grzybami i troche pieczarek ( kapuste ugotuj i dopraw wg smaku). Kapuste troche przestudz i dodaj 2 lyzki bulki tartej i jajko i wymieszaj dokładnie. Farsz wyłoż na spod do tarty/pizzy i piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Szybkie i nie moze sie nie udać a naprawde dobre. 

paulinkaaa86 napisał(a):

ja proponuję śledzie pod pierzynką. . Jest wiele przepisów w Internecie  Ale mi najbardziej odpowiada ten:Matiasy ( wymoczone pokrojone w kostke) Cebula ( pokrojone w kostke)Ogórek swiezy (pokrojony w kostke)Jajka gotowane4szt (też w kostke)Majonez SzczypiorekUkładamy w przezroczystej misce na dole matiasy. Potem warstwa cebuli ,warstwa ogórka,jajka (może być wpierw warstwa samy białek później warstwa samych zoltek)  na to warstwa majonezu . Majonez posypujemy posiekanym szczypiorkiem.latwe ,pyszne i szybko znikaJeśli chodzi o proporcje to tak żeby było widać warstwy w naczyniu. Jajek musi być minimum 4
Też je lubię bardzo. Moja mama zawsze układa na ozdobnym talerzu, z misy ciężko będzie je wyjmować, żeby nie rozwalić wartsw.
Pasek wagi

makówki, śledzie z cynamonem i rodzynkami..... paszteciki drożdżowe z kapusta kiszoną i grzybami (nie pieczarki) 

a ja znalazłam takie coś na stronie Lidla, ciekawe

miodownik faktycznie jest pyszny, tez często robimy na święta :) albo Stefanke z serem 

Z wytrawnych Dan nie doradzę, bo u nas jest zwyczajnie - pierogi, łosoś (jakoś nikt nie lubi karpia ;), sałatka jarzynowa, zupa grzybowa, albo barszcz z krokietami / uszkami

U mnie króluje śledź w śmietanie, podany z ziemniakami w mundarkach. Nic niezwykłego, ale u mnie w domu wszyscy akurat lubią i zawsze schodzi pierwszy :)

Pasek wagi

Pola789 napisał(a):

U mnie tradycyjnie robi się grzyby - suszone kapelusze najlepiej borowików moczy się a następnie gotuje i odcedza. Po odsączeniu lekko się soli, obtacza się w mące i obsmaża na oleju. Można dodać trochę cebulki dla zapachu, popieprzyć. Danie bardzo proste i oryginalne dla lubiących suszone grzyby.

u mnie podobnie tylko robi sie je w ciescie takim jak nalesnikowe tylko nieco gestszym. 

Pasek wagi

Zucchini napisał(a):

Kulebiak byłby super, ale chyba nie podołam, wydaje się skomplikowany. Ciasto bardzo bym chciała, ale nie mam talentu. Nie przepadam za słodkim i chyba przez to nie mam wyczucia do pieczenia ciast. Może ten miodownik bym najpierw spróbowała, jak wyjdzie?izabela19681  zaintrygowałaś mnie, jak się robi śledzie piernikowe?

O, tutaj jest przepis

https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sledzie-piernikowe