Temat: Śledzie

Z jakich śledzi robicie śledzia w oleju/oliwie (takiego wigilijnego, z cebulką, przyprawami itd.)? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat, w przepisach nie ma szczegółów, a w sklepach są głównie paczkowane płaty w oleju. Te śledzie, które wg przepisów się moczy w mleku albo w wodzie przed przyrządzeniem, to chyba nie są te kupowane w oleju? To jakie powinnam kupić? I czy kupujecie gdzieś prawdziwe matjasy, jest to do dostania w ogóle, czy tylko a'la matjas? Ja wiem, kolejne głupie pytanie zadaję, ale naprawdę jestem noga w kuchni.

Pasek wagi

Zajrzyj do prawdziwego sklepu rybnego . Kupisz bez problemu w nim prawdziwego śledzia z beczki / matjasa ( W sklepie w którym ja kupuję mozna dostać taką rybkę w całości / ze skórą / bez głowy lub filety ) . Wtedy moczę takiego śledzia w mleku lub wodzie , a potem idealny do sałatki lub wrzucam do słoika i pływa sobie w towarzystwie oleju,cebulki i pieprzu :)

Pasek wagi

I to jest taki całkiem surowy filet? Czy solony? Jutro się wybiorę na rekonesans :)

Pasek wagi

Monika123kg napisał(a):

Zajrzyj do prawdziwego sklepu rybnego . Kupisz bez problemu w nim prawdziwego śledzia z beczki / matjasa ( W sklepie w którym ja kupuję mozna dostać taką rybkę w całości / ze skórą / bez głowy lub filety ) . Wtedy moczę takiego śledzia w mleku lub wodzie , a potem idealny do sałatki lub wrzucam do słoika i pływa sobie w towarzystwie oleju,cebulki i pieprzu :)

U mnie podobnie, zaglądam tam zawsze, kiedy jest mi po drodze :) A co do pytania autorki, to śledzie same w sobie są bardzo słone, więc nie trzeba ich dosalać.

Pasek wagi

matias śledzie ze słoika 

Najcześciej jest to matjas. I wlasnie tak jak Dziewczyny piszą najlepiej ze sklepu rybnego. A moczy sie w celu pozbycia sie słonego smaku ;) sledzie damę w sobie sa mega słone. 

Pasek wagi

znaczy, świeże śledzie nie są słone same w sobie. Słone są te solone, które się właśnie teraz kupuje. I rzeczywiście doradzam skalp rybny, względnie duże rybne stoisko w markecie czy budkę na bazarze. Jeśli kupisz takie prawdziwe śledzie z ościami i skóra, to przed moczeniem musisz je oczyścić 

Pasek wagi

też tak robię, moczę w wodzie. A potem często podaję ze śmietanką, ziemniakami i kaparami Ole (kiedyś zamiast tego były ogórki kiszone, ale kapary bardziej pasują ).

Jak długo moczycie?

Pasek wagi