10 grudnia 2017, 20:16
Z jakich śledzi robicie śledzia w oleju/oliwie (takiego wigilijnego, z cebulką, przyprawami itd.)? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat, w przepisach nie ma szczegółów, a w sklepach są głównie paczkowane płaty w oleju. Te śledzie, które wg przepisów się moczy w mleku albo w wodzie przed przyrządzeniem, to chyba nie są te kupowane w oleju? To jakie powinnam kupić? I czy kupujecie gdzieś prawdziwe matjasy, jest to do dostania w ogóle, czy tylko a'la matjas? Ja wiem, kolejne głupie pytanie zadaję, ale naprawdę jestem noga w kuchni.
10 grudnia 2017, 20:20
Zajrzyj do prawdziwego sklepu rybnego . Kupisz bez problemu w nim prawdziwego śledzia z beczki / matjasa ( W sklepie w którym ja kupuję mozna dostać taką rybkę w całości / ze skórą / bez głowy lub filety ) . Wtedy moczę takiego śledzia w mleku lub wodzie , a potem idealny do sałatki lub wrzucam do słoika i pływa sobie w towarzystwie oleju,cebulki i pieprzu :)
Edytowany przez Monika123kg 10 grudnia 2017, 20:20
10 grudnia 2017, 20:35
I to jest taki całkiem surowy filet? Czy solony? Jutro się wybiorę na rekonesans :)
10 grudnia 2017, 21:48
Zajrzyj do prawdziwego sklepu rybnego . Kupisz bez problemu w nim prawdziwego śledzia z beczki / matjasa ( W sklepie w którym ja kupuję mozna dostać taką rybkę w całości / ze skórą / bez głowy lub filety ) . Wtedy moczę takiego śledzia w mleku lub wodzie , a potem idealny do sałatki lub wrzucam do słoika i pływa sobie w towarzystwie oleju,cebulki i pieprzu :)
U mnie podobnie, zaglądam tam zawsze, kiedy jest mi po drodze :) A co do pytania autorki, to śledzie same w sobie są bardzo słone, więc nie trzeba ich dosalać.
Edytowany przez Ves91 10 grudnia 2017, 21:49
11 grudnia 2017, 13:48
Najcześciej jest to matjas. I wlasnie tak jak Dziewczyny piszą najlepiej ze sklepu rybnego. A moczy sie w celu pozbycia sie słonego smaku ;) sledzie damę w sobie sa mega słone.
11 grudnia 2017, 17:01
znaczy, świeże śledzie nie są słone same w sobie. Słone są te solone, które się właśnie teraz kupuje. I rzeczywiście doradzam skalp rybny, względnie duże rybne stoisko w markecie czy budkę na bazarze. Jeśli kupisz takie prawdziwe śledzie z ościami i skóra, to przed moczeniem musisz je oczyścić
18 grudnia 2017, 18:06
też tak robię, moczę w wodzie. A potem często podaję ze śmietanką, ziemniakami i kaparami Ole (kiedyś zamiast tego były ogórki kiszone, ale kapary bardziej pasują ).