1 stycznia 2018, 18:16
Witajcie Kochani, szukam jakiś sprawdzonych przepisów na dania z użyciem mleczka kokosowego. Jeśli takie posiadacie, będę wdzięczna. Pozdrawiam
1 stycznia 2018, 19:18
Ja tez w sumie jedyne co robilam to tajskie czerwone curry.
Sorry, nie chce mi sie tlumaczyc... ten przepis jest sprawdzony i bardzo dobry. U mnie przewaznie z ryzem albo 'ryzem' kalafiorowym
Ingredients
2 level tbsp Thai red curry paste
2 tbsp tomato purée
700ml fish stock
100ml reduced fat coconut milk
200g sugar snap peas, trimmed
600g skinless white fish fillets, cut into bite sized pieces
200g cherry tomatoes, left whole
A small handful of chopped fresh coriander
Juice of 1 lime, plus extra wedges to serve
Method
Place the curry paste in a large saucepan and add the tomato purée, stock and coconut milk. Bring to the boil and simmer, uncovered, for 8 minutes.
Add the sugar snap peas and cook for 5 minutes. Add the fish pieces and cherry tomatoes and cook gently for 5 minutes until the fish is cooked through.
Remove from the heat and stir in the coriander and lime juice.
Serve with lime wedges- this curry is great with jasmine rice and Asian greens.
Edytowany przez Maratha 1 stycznia 2018, 19:19
1 stycznia 2018, 20:31
czerwone tez spoko, ale ja najbardziej lubię zielone z łyżka masła orzechowego :) ja daje różne warzywa posypane przyprawami (kalafior, brokuły, ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, por, a z przypraw imbir, kurkuma, pieprz kajenski, trochę papryki słodkiej) i kurczaka, sos robię z gotowej pasty, bo nie chce mi się bawić w robienie swojej, dodaje mleczko kokosowe, masło orzechowego, chwile jeszcze razem gotuje i gotowe.