Temat: Domowa MASZYNA do LODOW

macie jakis sprawdzony przepis na lody,aby byly takie jak ze sklepu - czyli miekka, kremowa konsystencja, a nie twarda bryla? :-)

Pasek wagi

Nie wiem czy znasz takiego youtubera foodemperor (szwed który kręci filmy kulinarne w kilku językach, również po polsku), on w jednym z odcinków pokazywał jak zrobić lody bez maszynki. Do dużej miski nalał wody, na nią położył dwa patyczki do szaszłykow j na to druga miskę która mieści się do większej. Do niej wsadził coś ciężkiego żeby nie wypływała i tak wsadził to do zamrażarki. Masę na lody również lekko zmroził. Kiedy już woda w misce zamarzła, masę przełożył do "domowej maszynki", wycierał ją o brzegi miski i serio lody wyglądały jak ze sklepu. 

Od 8:30 (nie przestrasz się, bo koleś sypie przekleństwami)

https://youtu.be/_ttni6PNGVY

Ja robiłam z przepisów na mojewypieki, po prostu trzeba przez jakiś czas co pół godziny wciągać i mieszać, wtedy nie robi się twarda bryła. Takie dokładnie jak ze sklepu nie będą, bo większość z nich jest z masą chemii ;)

Śmietanka kremówka - ubijasz, a potem dodajesz po odrobinie słodzonego mleka skondensowanego i nadal ubijasz. Potem dodajesz co chcesz - kakao, zmiksowane truskawki, bakalie, czy nic - zależy, jakie chcesz lody - i siup do zamrażalki. Nie musisz wyciągać i mieszać, są pyszne.

Aha, proporcje dowolne - albo wolisz słodsze, albo bardziej puchate.

;) Tylko będą miały straszliwie dużo kcal z takiego miksu..... a jak się chce je nieco odchudzić(czyli więcej jest w masie wody/soku) to trzeba ciągle mieszać bo wytrącą się kryształki lodu.

hmm... dzieki za odpowiedzi, tylko,ze -jak w temacie- ja mam domowa maszyne do lodow ;-) ale po zamrozeniu sa dosc twardawe, a chcialabym kremowe, jak ze sklepu ;-)

Pasek wagi

Liandra napisał(a):

;) Tylko będą miały straszliwie dużo kcal z takiego miksu..... a jak się chce je nieco odchudzić(czyli więcej jest w masie wody/soku) to trzeba ciągle mieszać bo wytrącą się kryształki lodu.

Oj tam. Przecież nie trzeba tego kilogramami jeść