Temat: Jaka pasta do krakersów?

Hej, chcę przygotować mały poczęstunek dla znajomych i wymyśliłam sobie, że m.in. podam krakersy z pastą. Myślałam o twarożku i rzodkiewce, o paście jajecznej albo z awokado ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje. Macie może jakieś sprawdzone przepisy na pasty? Albo w ogóle na imprezowe przystawki? (tortille, mini kanapeczki i koreczki -przerabiałam)

Może hummus? A z innych imprezowych przekąsek polecam ciasto francuskie, u mnie znika błyskawicznie. Opcji kształtów i nadzienia jest całe mnóstwo bo ciasto francuskie przyjmie chyba wszystko ;) 

Pasek wagi

oo ciasto francuskie tez jest dobrym pomyslem. kiedys pamietam, ze mialysmy z kumpela pusta lodowke, a na spontanie zgadalymy sie ze znajomymi. z zamrazalnika wyjelysmy ciasto francuskie, w lodowce byly jakies parowki, ser zolty .. generalnie bez szalu. na szybko pozawijalysmy w ciasto te kielbaski, uprzednio otoczone plastrem sera i zapieklysmy. roladki zniknely w mgnieniu oka. :D:PP

Tak, nad ciastem też myślałam... ser, szynka pieczarki albo standard parówa ;) Coś ogarnę ;)

najlepsza pasta do krakersow to ser zolty + majonez + czosnek. Kaloryczne jak cholera,ale pyszne ;)

nikolajka napisał(a):

najlepsza pasta do krakersow to ser zolty + majonez + czosnek. Kaloryczne jak cholera,ale pyszne ;)

raz w roku można :)

Prostą smaczną przekąską są roladki z szynki i żółtego sera nadziewane twarożkiem. Serek doprawiasz w dowolne smaki- np. chrzanowy, czosnkowy, z posiekaną drobno słodką papryką albo ogóreczkiem konserwowym itd. porcjami serka smarujesz plaster szynki albo plaster sera i zwijasz, układasz na półmisku i gotowe.

Szybko zrobisz też roladki z ciasta filo (jest mrożone w sklepach)- ja od lat robię zawijane z szynką i batatem posypane żółtym serem, a w wersji słodkiej- z bananem i nutellą :) pieką się krótko więc błyskawicznie gotowe.

guacamole, hit

Z krakersami to uwielbiam przekąski z szynką parmeńską (dowolną dojrzewającą), serem pleśniowym (camembert, brie), żurawiną (kwaskowym dżemem) i gruszką. Robi się je po prostu układając wszystkie składniki na krakersie, tylko dla ładniejszego efektu nie płasko, jak na kanapce, tylko w sposób nadający trochę wysokości. Czyli na prostokącik szynki dać ścinek sera, na to kopczyk z dużej kropli żurawiny i w to wetknąć kawałek gruszki. Polecam :)

Pasek wagi

Dziękuję za nowe inspiracje! Część wykorzystałam w miniony weekend -następne wykorzystam przy innej okazji ;)

Z kraba jest dobra