23 lutego 2018, 12:20
Szukam czegoś ciekawego, albo żeby się zainspirować czymś. Tylko chce konkretnych przepisów.
23 lutego 2018, 15:03
pasztet:
- 1 dynia hokkaido (piżmowa też obleci, ale gorsza jest)
- 1-2 szklanki zmielonych nasion słonecznika
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- cebula
- przyprawy
Dynię obieramy (hokkaido w sumie nie trzeba, ale ja i tak obieram), wydłubujemy środek, kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy w piekarniku do miękkości i kolorku złotego, potem miksujemy na krem. Kaszę gotujemy, cebulę przysmażamy - potem razem mieszamy i też miksujemy (mogą zostać drobne grudki). Mieszamy kaszę z dynią i słonecznikiem. Dodajemy sól, pieprz, troszkę curry, CZARNUSZKĘ!, odrobinę gałki muszkatołowej. Można też majeranek, pietruszkę, co tam się chce. Przekładamy do foremki i pieczemy w temp. ok. 150-180 stopni przez ok. 40 minut. Ciepły jest wspaniały, jak wystygnie to się świetnie kroi.
23 lutego 2018, 15:26
uwielbiam kotleciki z czerwonej soczewicy :) smakują świetnie na zimno, ale też jak się je piecze czy smaży na patelni, pycha :)