W poprzednim artykule (Batonik musli Vitanella kaloryczny jak czekolada) oceniałam Batonik musli Vitanella. Jego skład nie zachwyca, dlatego w alternatywie  chciałabym Wam pokazać, że można zrobić super batony bez użycia cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i innych, zbędnych dodatków. Oba są mocno orzechowe, ale w smaku zupełnie różne, dlatego można je przyrządzać zamiennie, bez obawy, że się znudzą i będziemy musieli skorzystać z gamy kupnych batoników. 

Batonik z orzeszkami ziemnymi i migdałami
  • 100 g płatków owsianych górskich,
  • 100 g orzechów arachidowych,
  • 1 banan
  • 6 szt. daktyli
  • 50 g migdały
  • 100 ml mleko
Przygotowanie: Daktyle namaczaj przez ok. 20-30 minut w ciepłym mleku. W tym czasie orzechy ziemne pokrusz na kawałki, podobnie rozdrobnij też migdały. Dorzuć do nich płatki owsiane. Namoczone daktyle (wraz z mlekiem) i bananem zblenduj. Wymieszaj płynne składniki z suchymi. Wyłóż na blaszkę i piecz w temperaturze 180*C przez 25-35 minut (zależy od piekarnika i jego wcześniejszego nagrzania). Moja blaszka ma wymiary 25x25 i wyszło 20 szt. po 25g.



Batonik z nerkowcami i pestkami dyni
  • 160 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 8 szt. daktyli (30 ml gorącej wody do zalania)
  • 40 g orzechy nerkowca
  • 3 łyżki nasion chia
Przygotowanie: Daktyle namaczaj przez ok. 20-30 minut w wodzie. Orzechy nerkowca pokrusz do miski, dodaj do nich nasiona chia, pestki dyni, siemię lniane i płatki owsiane. Daktyle zblenduj, dorzuć do miski z suchymi produktami. Wbij do niej jajka i całość wymieszaj. Wyłóż na blaszkę i piecz w temperaturze 180*C przez 25-35 minut (zależy od piekarnika i jego wcześniejszego nagrzania). Moja blaszka ma wymiary 25x25 i wyszło 16 szt. po 25g.



Który smaczniejszy
   
Czy Batonik musli Vitanella jest smaczniejszy niż domowe propozycje – czy to jednak gotowy wyrób bardziej zachwyca nasze kubki smakowe? Na to pytanie nie ma uniwersalnej odpowiedzi, ponieważ ilu jest ludzi tyle jest odczuć smakowych. Jednak w mojej ocenie batony muesli domowe są bardziej smaczne – dodatkowo, mają fajną, zbitą konsystencję i w przeciwieństwie do Batona musli Vitanella nie lepią się i nie rozpadają. Był to dla mnie duży problem, gdyż trudno było go wyjąć z opakowania i ustawić do zdjęcia. W odróżnieniu do niego moje propozycje pozowały dużo chętniej :)
Ponadto, domowe batoniki wychodzą korzystniej cenowo, gdyż cena za Batonik z orzeszkami ziemnymi i migdałami to ok. 50 groszy, a za Batonik z nerkowcami i pestkami dyni wyszło ok. 65 groszy – zatem są to kwoty 2-3 x niższe niż gotowego wyrobu. Wskazane ceny uwzględniają jedynie koszt produktów, dlatego należy wziąć pod uwagę zużyty prąd i eksploatację piekarnika. Domowych batoników nie musimy zabezpieczać i reklamować atrakcyjnym opakowaniem, a co za tym idzie odchodzą nam też koszty za opakowanie, które musi ponieść producent. Jednak mimo tego domowe batony są tańszym rozwiązaniem.
   
   
Przypominam, że moje propozycje dostarczają o prawie 50% kalorii mniej. Żaden z nich nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, ani dodatku cukru – w pierwszym jako słodzik posłużył banan i daktyle, w drugim tylko daktyle
   
  
Jak widzicie plusów domowych batoników jest wiele, jednak mają one również swoje minusy. Należą do nich głównie czas przygotowania oraz sposób przechowywania.
    
    
Zwróciłam uwagę na czas przygotowania, ponieważ zakup słodkiej przekąski jest dużo szybszym działaniem. Chcąc zrobić batoniki samodzielnie liczcie się z tym, że musicie poświęcić na to trochę czasu i energii - czas na zakupy (o ile nie macie składników pod ręką!), czas przygotowania oraz czas pieczenia. Mnie wraz ze zrobieniem zdjęć zajęło to ok. 45 minut, ale zazwyczaj przygotowanie trwa ok. 10 minut (bez wliczania namaczania daktyli) i 30 minut w piekarniku. 
W najlepszym wariancie – gdy masz produkty w domu lub kupujesz je przy okazji oraz masz co robić w trakcie ich pieczenia to przygotowanie batoników zajmie Ci 10 minut.
Kolejnym aspektem, który przy porównaniu należy wziąć pod uwagę jest trwałość produktu – tak przygotowane batoniki można przechowywać w lodówce przez około tydzień, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Porównując do batoników sklepowych, które na naszych półkach mogą leżeć przez rok jest to niezbyt imponujący wynik. 

Zatem:
    
Na plus batonów wykonanych w domu przemawiają: 
  • cena,
  • smak,
  • skład,
  • konsystencja,
  • kaloryczność.

Na minus domowych batonów orzekają:

  • czas przygotowania,
  • czas przechowywania.
Koniecznie przygotujcie i dajcie znać co o nich myślicie.