Spis treści:
Wiele wycieczek szkolnych kończy się posiłkiem w restauracji typu fast food. Stało się to niemal obowiązkową atrakcją każdego wyjazdu. Ta tendencja została zauważona i naświetlona przez Ministerstwo Zdrowia, które zwróciło się z prośbą do Ministerstwa Edukacji Narodowej o interwencję w tej kwestii.
Fragment pisma przekazanego do MEN można znaleźć na stronie Gazety Prawnej [2], a brzmi ono: „Produkty typu fast food, a także wyjścia do barów szybkiej obsługi nie mogą stanowić formy nagrody dla dziecka i towarzyszyć celebracji wspólnych uroczystości”.
Jest to jak najbardziej właściwe podejście. Jako społeczeństwo mamy problem z nadmierną masą ciała. Nadwaga czy otyłość są skutkiem nadmiernej podaży energii, to z kolei wynika z łatwiejszego dostępu do dań typu fast food, czy siedzącego trybu życia. Dlatego jeśli możemy wpłynąć choćby na jeden z tych czynników to powinniśmy podjąć wszelkie próby, by tak się stało.
Jak można przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej „ok. 10% dzieci w wieku 1-3 lat ma nadwagę/otyłość, a dodatkowe 18,4% jest zagrożone nadmierną masą ciała. Problem nadwagi i otyłości dotyczy też niemal co trzeciego 8-latka […] wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów (10-16 lat) problem nadmiernej masy ciała dotyczył co piątego ucznia, przy czym częściej występował u chłopców niż u dziewcząt.” [1]
To, że produkty typu fast food nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie nie jest odkryciem. Głównym problemem jest ich wysoka kaloryczność. Spożywanie większej ilości kalorii niż jesteśmy w stanie wydatkować prowadzi do nadmiernej masy ciała, która jest czynnikiem ryzyka innych chorób cywilizacyjnych. Popularne „fast foody” dostarczają nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), które podwyższają poziom cholesterolu LDL, zwiększając tym samym ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu sercowo-naczyniowego. Według zaleceń odżywiania dla dzieci i młodzieży spożycie NKT powinno być najniższe jak to możliwe. Co więcej, dania typu fast food charakteryzują się znacznym dodatkiem soli, której nadmiar wpływa na skoki ciśnienia, a w przyszłości może skutkować wystąpieniem nadciśnienia tętniczego.
Ponadto, cechują się niską gęstością odżywczą. Gęstość odżywcza określa wartość produktu - zawartość składników pokarmowych, mineralnych i witamin w stosunku do jego kaloryczności. Dla przykładu wysoką gęstość odżywczą mają warzywa, gdyż są niskokaloryczne oraz dostarczają znacznych ilości witamin i składników mineralnych. Ich przeciwieństwem są właśnie dania wysokoprzetworzone typu fast food, które mają niską wartość odżywczą. Warto mieć na uwadze, że zaprzestanie wystawiania się na produkty typu fast food, obfitujące w NKT, sól, cukry proste może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby takie jak: otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, insulinooporność.
Moim zdaniem ta interwencja jest niezwykle ważna. Wpływając na zachowania żywieniowe dzieci, kształtujemy ich wybory żywieniowe w dorosłości. Dzieci kształtują swoje nawyki nie tylko w domu biorąc przykład z rodziców, ale także w szkole. Wpływa na to całokształt obserwacji - począwszy od edukacji żywieniowej na lekcjach czy oceny dań proponowanych na stołówce szkolnej [3]. Podobny wpływ mogą wywierać szkolne wizyty w restauracjach typu fast food.
Niektóre z restauracji dedykują część oferty dla najmłodszych, zachęcając, np. zabawką. Tak właśnie jest w restauracji McDonalds. Chodzi oczywiście o zestaw Happy Meal. Kaloryczność takiego zestawu, zależy od składu, w którego mogą wejść [4]:
PRODUKT | KCAL | NKT* (g) | CUKRY PROSTE (g) | SÓL (g) |
Cheeseburger | 304 | 6,1 | 7,3 | 1,7 |
Hamburger | 254 | 3,5 | 6,6 | 1,3 |
Kurczaki McNuggets (4 szt) | 174 | 1,1 | 0,3 | 0,8 |
Frytki małe | 239 | 1,1 | 0,3 | 0,5 |
Marchewki | 35 | 0,1 | 3,3 | sód -120mg |
Herbata bez cukru | 0 | 0 | 0 | 0 |
Sok pomarańczowy | 98 | 0 | 8,8 | 0 |
Sok jabłkowy | 112 | 0 | 11 | 0 |
Woda | 0 | 0 | 0 | 0 |
PRODUKT | KCAL | NKT (g) | CUKRY PROSTE (g) | SÓL |
Cheeseburger | 304 | 6,1 | 7,3 | 1,7 |
Hamburger | 254 | 3,5 | 6,6 | 1,3 |
Chikker | 397 | 2,1 | 6,4 | 1,8 |
Kurczakburger | 308 | 1,7 | 7,1 | 1,6 |
Frytki małe | 239 | 1,1 | 0,3 | 0,5 |
Napój, np. coca-cola | 106 | 0 | 26 | 0 |
Tutaj w najgorszym układzie kaloryczność zestawu chikker z frytkami wynosi 636 kcal. Biorąc pod uwagę objętość danej porcji, może zdarzyć się tak, że nie będzie to porcja pojedyncza.
Komentarze
serce.justyna
21 czerwca 2019, 13:41
ja nie korzystam z jedzenia w mc donaldach samemu mozna w domu zronic warzywne chamburgery sa o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne