1. Mniej, znaczy lepiej

Im dłuższa lista składników tym smaczniej...oczywiście gorzej. Kiedy producent chce zastąpić naturalny składnik jego chemicznymi odpowiednikami, to najczęściej decyduje się na użycie mieszanki kilku składników. Na przykład, gdy sięgniemy po sok, na etykiecie będzie napisane, że powstał ze 100% soku zagęszczonego. Wybierając napój, w składzie znajdziemy: wodę, cukier, aromat zgodny z naturalnym, barwnik, stabilizator, przeciwutleniacz, regulator kwasowości i konserwanty. Jest różnica, prawda?

2. Kolejność wymienionych produktów ma znaczenie

Kolejność produktów, które znajdziemy na etykiecie nie jest przypadkowa i warto o tym pamiętać. Producenci są zobowiązani, żeby składniki zawsze podawać w kolejności od tych, których w produkcie jest najwięcej, do tych, których znajdziemy najmniej. Rzut okiem na etykietę pozwoli nam szybko wyeliminować produkty, w których na pierwszym miejscu jest sól albo cukier - takie zdecydowanie należy odłożyć z powrotem na półkę.

3. Pilnuj daty ważności

Jak ważne są detale możemy zaobserwować przyglądając się komunikatom od producentów odnośnie daty ważności produktów. Nie wszyscy wiedzą, że istnieją dwa rodzaje:

  • Należy spożyć do
    Wskazuje, że po podanej dacie w produkcie mogą rozwinąć się drobnoustroje i produkt przestanie nadawać się już do spożycia.
    
  • Należy spożyć przed
    
    Tutaj dostajemy informację, że po wskazanej dacie mogą się zmienić właściwości produktu takie jak smak czy konsystencja. Taki produkt jednak nadal jest zdatny do spożycia.

4. Eliminuj złe cukry, tłuszcze i nadmiar soli

Z naszego artykułu o cukrze możecie pamiętać, że węglowodany dzielimy na złożone (pożądane) i proste (cukier). Jeżeli przegapiliście, to koniecznie zajrzyjcie tutaj: https://vitalia.pl/Czy-cukier-uzaleznia?.

Na opakowaniu produktu znajdziemy podział na:

  • węglowodany
    
  • w tym cukry

Ta druga wartość powinna być jak najniższa. Przypominamy, że maksymalne spożycie cukru na dobę powinno się mieścić w 10% ogólnego zapotrzebowania na energię!

Kolejna rzecz, na którą należy zwrócić szczególną uwagę to tłuszcze. Tutaj wyróżnione są tłuszcze nasycone, które mają wpływ na poziom cholesterolu, rozwój chorób sercowo-naczyniowych i sprzyjają otyłości. Ich oczywiście też należy unikać.

Na sam koniec sól. Jej powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 gramów w ciągu dnia (suma z produktów i soli dodanej podczas gotowania).

5. Nie wszystkie E są złe

Nie wszystkie dodatki E są sztuczne. Niektóre to wyciągi naturalne z warzyw czy owoców. Na przykład likopen (E160d) jest barwnikiem pozyskiwanym z pomidorów, kwas askorbinowy (E300) to nic innego jak witamina C. Wiadomo, że nikt nie ma w głowie wszystkich tych numerków, ale można w razie potrzeby skorzystać z naszej Wyszukiwarki dodatków spożywczych E.

6. Dowiedz się jak przechowywać produkty

Pewnie dobrze wiecie o tym, że mięsa nie wolno myć przed włożeniem do lodówki, albo że pomidory, ogórki i cebula nie powinny się w niej w ogóle znaleźć. Filozofii nie ma także z produktami suchymi typu makarony, kasze czy ryże.

Produkt produktowi nierówny, dlatego, ze względu na stale poszerzającą się ofertę, warto
rzucić okiem, co w kwestii danego produktu sugeruje sam producent - na przykład jaka powinna być temperatura przechowywania. Pozwoli to na

wydłużenie trwałości i świeżości jedzenia.

Bezcenną informacją jest także ta następująca po należy spożyć w ciągu. Najczęściej możemy spotkać ją na wędlinach, serach i produktach garmażeryjnych. Wiedza, jak szybko powinniśmy skonsumować dany produkt, nie tylko oszczędzi nam rozczarowania z powodu ulatniającego się smaku i aromatu, ale także pozwoli uniknąć zatrucia jedzeniem!

Obszerne kompendium na czas pandemii i nie tylko przygotowała jakiś czas temu nasza dietetyk, Marta Tomaszewska:https://vitalia.pl/Przechowywanie-zywnosci-wazne-informacje

7. Korzystaj ze sprawdzonych rozwiązań

Między innymi z bazy gotowych produktów, którą całkiem nie tak dawno oddaliśmy w ręce naszych użytkowników :) Po bardzo starannej selekcji wybraliśmy aż 100 gotowych alternatyw z dobrym składem, na niemal wszystkie przeciwności losu, jakie mogą Was spotkać.

Widzimy, że nowa opcja bardzo przypadła Wam do gustu, dlatego niewykluczone, że w bazie pojawią się kolejne produkty - koniecznie dajcie znać w komentarzach, jakie jeszcze sklepy powinny pojawić się w jadłospisie diety online Smacznie Dopasowanej!