Twórcą diety jest dr Marek Bardadyn, propagator medycyny anti-aging, autor wielu bestsellerów w dziedzinie odżywiania, odchudzania i profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dzięki swej ogromnej wiedzy i doświadczeniu stworzył sposób żywienia zgodny z zasadami zdrowego odżywiania. Sposób ten początkowo stosowany był tylko u pacjentów z nadciśnieniem, cukrzycą czy miażdżycą, bardzo szybko został jednak uznany za doskonały także dla ludzi zdrowych, np. chcących schudnąć.

 

Zasady diety

Dieta strukturalna opiera się na wykorzystywaniu w posiłkach pewnych produktów, które umieszczone są na specjalnej liście. Aby efekty były widoczne powinny one stanowić co najmniej 70 % wszystkiego co spożywamy. Pokarmy te są specjalnie wybrane. Zawierają minimum kalorii i szkodliwych dodatków, za to maksimum witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Składniki te przyspieszają przemianę materii, wzmacniają odporność a nawet odmładzają!

 

Produkty zalecane to przede wszystkim:

  • pestki i orzechy
  • tłuszcze roślinne
  • warzywa i owoce
  • zboża i produkty zbożowe
  • pełnowartościowe białko : chude mięsa, drób, chudy nabiał

 

Jadłospis możemy skomponować sobie sami na podstawie listy produktów strukturalnych, albo skorzystać z jadłospisów dr Bardadyna w wariantach 800, 1200, 1600 lub 2000 kcal (w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć).

 

Trzeba jednak pamiętać, że aby ta dieta była skuteczna musimy dodatkowo stosować się do podstawowych zasadach zdrowego odżywiania jak:

  • picie 1,5l wody dziennie,
  • jedzenie regularnie 4-5 posiłków,
  • gotowanie i pieczenie zamiast smażenia
  • zwiększenie aktywności fizycznej

 

Eliksiry zdrowia i młodości

Bardzo ważnym elementem diety strukturalnej są specjalne koktajle, zarówno słodkie jak i słone, na bazie soków, mleka sojowego czy wody brzozowej. Są one niezwykle odżywcze. W każdej porcji dostarczają skoncentrowaną dawkę wartościowych składników.

Eliksiry mają dawać różny efekt:

  • silnie oczyszczający z toksyn
  • czekoladowy- wzmacnia układ nerwowy
  • wiśniowy- odmładza i redukuje zmarszczki
  • żółty- oczyszcza z toksyn i nadmiaru cholesterolu
  • zielony- odchudza i przyspiesza przemianę materii
  • biały- jest hipoalergiczny, przeciwdziała osteoporozie
  • pomarańczowy- uzupełnia składniki mineralne i witamin

 

Zaletą eliksirów jest łatwość przygotowania. Stanowią świetną alternatywę dla kolacji, czy drugiego śniadania.

 

Dieta a efekt jo-jo

Dieta strukturalna jest dietą pełnowartościową i zgodną z zasadami zdrowego żywienia. Dzięki składnikom w niej zawartym nie dochodzi do spowolnienia przemiany materii, a niekiedy wręcz przeciwnie. Jeżeli produkty strukturalne wprowadzimy do swojej diety na stałe, a nie tylko na okres chudnięcia, wtedy ryzyko pojawienia się efektu jo-jo jest minimalne.

 

Fenomen?

Niewątpliwie dieta strukturalna wyróżnia się na tle innych popularnych diet. Zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze, korzystnie wpływa na zdrowie, pozwala zachować młodość i schudnąć bez efektu jo-jo. Niestety ma także wady, jak zbyt mała kaloryczność (jeżeli wybieramy warianty 800 lub 1200 kcal), przez co bez ryzyka zdrowotnego możemy ją stosować najwyżej przez 2 tygodnie. Nie jest to również sposób żywienia odpowiedni dla ludzi młodych, ponieważ dostarcza zbyt małych ilości białka, co może hamować rozwój. Chociaż dieta strukturalna ma wiele zalet, to nie jest zindywidualizowana, a to powoduje, że nie jest odpowiednio dobrana do potrzeb poszczególnych osób. Składniki eliksirów (m.in. morszczyn, mleko ryżowe, melasa trzcinowa itd.) są trudno dostępne w mniejszych miastach i dosyć kosztowne. Ponadto zwolennicy diety strukturalnej często zapominają o zdrowych zasadach i spożywają tylko koktajle, które chociaż odżywcze, samodzielnie nie zapewniają wszystkich niezbędnych do funkcjonowania składników.