Głód na diecie odchudzającej jest zmorą wszystkich osób dążących do uzyskania idealnej sylwetki. Czasami nasze własne metody na rozwiązanie tej sytuacji okazują się zgubne. Czy kisiel na głód jest dobrym wyborem? Czy kisiel jest dietetyczną przekąską? Czy można podjadać kisiel na diecie? Czy można zastąpić posiłek kiślem? Czy kisiel jest zdrowy? Jaki ig ma kisiel?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Próbuję zrzucić kilka kilogramów, niestety jestem okropnym łasuchem. Zaczęłam codziennie w momencie głodu lub apetytu na słodycze jeść kisiel, taki zwykły, malinowy z torebki. Czy mogę tak postępować nadal? Zuzanna
Głód na diecie może mieć miejsce nawet w przypadku odpowiednio dobranej i zbilansowanej diety. Kisiel owocowy, zwłaszcza ten kupny nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ zaburza Pani bilans diety. To nic innego jak mieszania skrobi, sztucznych barwników i aromatów. Dla przykładu kisiel o smaku cytrynowym znanej firmy zawiera: skrobię ziemniaczaną, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), sól, aromat, witaminę C, maltodekstrynę, koncentrat soku cytrynowego i barwnik (kurkumina). Składy kisieli innych firm obnażył dietetyk Łukasz Wiertel. Zamiast sztucznie aromatyzowanego produktu możemy równie dobrze przygotować kisiel ze skrobi ziemniaczanej i soku owocowego.
Ale pomijając kwestię składu - kisiel to też kalorie. Nie jest tak, że możemy jeść go bezkarnie jak marchewkę. Biochemicznie skrobia składa się z amylozy i amylopektyny. Im większy będzie stosunek amylozy do amylopektyny, tym niższy indeks glikemiczny (IG) produktu. Podczas przygotowywania kisielu skrobia pęcznieje i jest bardziej podatna na działanie amylazy trzustkowej, a dzięki temu jest szybciej trawiona i wchłaniana. Indeks glikemiczny gotowego kisielu o kaloryczności 70 kcal, w zależności od składu wynosi około 75.
Oczywiście nie oznacza to, że kisiel z diety całkowicie odpada. Jeśli stosując dopasowaną, zbilansowaną i różnorodną dietę dwa razy w tygodniu pozwolimy sobie na kisiel na bazie owoców nic się nie stanie. Nie może jednak stać się to normą.
Zjedzenie codziennie szklanki słodzonego kisielu to dodatkowe 525 kcal w tygodniu.
W momencie głodu można natomiast jeść surowe warzywa - są zdrowe i niskokaloryczne. Warto też pić odpowiednią ilość płynów (około 30 ml na każdy kilogram masy ciała). Więcej rad, jak pozbyć się uczucia głodu przedstawił dietetyk Łukasz Wiertel.
Zdjęcie tytułowe pochodzi z: kyz / Foter / CC BY
Zdjęcie pierwsze z tekstu pochodzi z: Kanko* / Foter / CC BY
Jakie są Wasze ulubione przekąski na diecie? Jakie znacie niskokaloryczne przekąski? Jakie zdrowe przekąski polecacie?
Komentarze
Eli1605
3 grudnia 2014, 09:34
Nie przepadam za kisielem.
Magga74
30 listopada 2014, 19:24
Ja tam najem się kubkiem kisielu :)
mania131949
29 listopada 2014, 09:43
Ja lubię kisiel, ale i po sklepowym i po domowym męczy mnie okropna zgaga! :-)))
Wiedzmowata
29 listopada 2014, 09:14
Nie lubię kisielu, w dodatku po tych sklepowych boli mnie żołądek.