Zdrowo można jeść tylko wiosną i latem, bo wtedy jest dostęp do świeżych warzyw? Nic bardziej mylnego. Zimą również możemy korzystać z dobrodziejstw matki natury. To sezon na dania z warzyw korzeniowych, kapustnych i nasion roślin strączkowych.
Można je gotować, przecierać, chrupać, robić z nich soki czy kisić. W każdej z tych postaci są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Nie musimy czekać do kwietnia czy maja, aby cieszyć się porcją pysznych warzyw. Zimą zwłaszcza warto skłonić się ku kiszonkom, o których walorach zdrowotnych już pisaliśmy.
Marchewka jest bogatym źródłem beta karotenu, czyli prowitaminy A. Jest on silnym antyoksydantem, poprawia koloryt skóry, działa korzystnie na wzrok. Składnik ten jest dość stabilny, dzięki czemu gotowanie marchewki nie powoduje w niej znaczących strat odżywczych. Marchewka to również potas, miedź, żelazo, wapń, witamina K, kwas foliowy, mangan, związki siarkowe, kumaryny i błonnik pokarmowy. W małym korzeniu więc całkiem spora zawartość składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Warto podawać ją z odrobiną tłuszczu, z którym beta karoten jest lepiej wchłaniany. Przy tym jest doskonałym początkiem wielu smakowitych dań. Przykładem mogą być przepisy naszych użytkowniczek na surówkę ze słonecznikiem czy kotlety warzywne. Pozostaje się tylko zastanowić czy każda marchew jest zdrowa? A może czyhają w niej jakieś niebezpieczeństwa? Kilka miesięcy temu pisaliśmy o ‘toksycznej marchwi’. Warto zagłębić ten temat.
100 g marchwi to 35 kcal, a 1 kg kosztuje około 1,80 PLN
W burakach znajdziemy foliany, witaminę C, mangan, potas, magnez, żelazo. Ważna dla organizmu jest zawartość w nich barwnika – betainy. Zalicza się do antocyjanów i ma liczne właściwości zdrowotne. Wspomaga wątrobę w jej detokyskacyjnej funkcji oraz zmniejsza poziom homocysteiny chroniąc nasz układ krwionośny. Betaina jest również trwałym związkiem, dzięki czemu jej zawartość jest duża zarówno w burakach gotowanych, jak też przetworzonych. Nasze użytkowniczki przygotowują z jego dodatkiem soki, przetwory, a nawet placuszki. Zimą zwłaszcza warto zwrócić uwagę na picie soku z buraka, gdyż poprawia prace układu odpornościowego. Korzystne właściwości soku z buraka opisywała nasza dietetyczka Justyna Piechocka.
100 g buraków to 43 kcal, a 1 kg kosztuje około 1,30 PLN
Nie jest to warzywo, które znajdziemy w każdym sklepie, jednak w osiedlowym warzywniaku powinno się to udać. Jest bogatym źródłem witaminy C, B6 i folianów. Dostarcza również mangan, potas, miedź i substancje siarkowe. Dzięki tym ostatnim związkom zyskała sławę produktu wzmacniającego włosy. Nasze prababki wykorzystywały ją na bóle reumatyczne czy zapalenie korzonków. Istnieją doniesienia jakoby przyspieszała przemianę materii, stąd warto, aby osoby na diecie zwróciły się w stronę rzepy. Można ją zjeść w postaci utartej w surówce, korzystając z przepisu naszej użytkowniczki, bądź pokroić w kostkę i ugotować jak marchewkę, lub też udusić wraz z mięsem.
100 g rzepy to 28 kcal, a 1 kg kosztuje około 3,0 PLN
Kapusta jest wszechstronnym warzywem i do tego bogactwem składników odżywczych. Można z niej zrobić surówkę, zupę, ugotować jako dodatek warzywny, przyrządzić łazanki, wycisnąć sok czy zrobić zapiekankę. W każdej postaci jest pyszna i zdrowa, jednak to na surowo dostarczy nam najwięcej swoich skarbów. Są nimi bez wątpienia duża obecność witaminy C, K, E, beta karotenu, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, manganu, magnezu, fosforu. Zawiera również związki siarkowe. W medycynie ludowej zaleca się stosowanie okładów z liści kapusty przy zapaleniu piersi oraz ukąszeniach czy użądleniach owadów. Poleca się również picie soku z kapusty w przypadku dolegliwości żołądkowych czy anemii.
100 g to 25 kcal, a 1 kg kosztuje około 1,30 PLN
Zalicza się do roślin strączkowych. Gotuje się dosyć krótko i nie ma potrzeby namaczania jej wcześniej przed wykorzystaniem. Dzięki temu staje się szybko dostępnym źródłem białka roślinnego. Dostarcza również tiaminy, fosforu, żelaza, manganu, folianów oraz błonnika pokarmowego. Minusem soczewicy, jak również innych roślin strączkowych, jest obecność w nich związków wywołujących gazy. Moczenie ich pozwala zmniejszyć zawartość w nich tych substancji. Warto również pamiętać o stosowaniu odpowiednich ziół, które ułatwią ich trawienia takich jak cząber, majeranek, bazylia czy kminek. Smakowitym początkiem obiadu może być zupa z czerwonej soczewicy, a daniem głównym cukinie faszerowane soczewicą i fasolą.
100 g to 353 kcal, a 1 kg kosztuje około 8,0 PLN
Przykładów takich smakowitych i zdrowych produktów, które wykorzystamy zima jest wiele, chociażby seler, pietruszka, pasternak, rzodkiew, ziemniaki, bataty, cebula, czosnek, brukselka, kalafior, brokuły, jarmuż, fasola, groch i wiele wiele innych. Warto więc uważnie rozglądać się na stoisku warzywnym.
Komentarze
wie58
4 marca 2017, 22:22
:)
KROWA21
28 lutego 2016, 13:19
:) powtórka wiadomości z zakresu warzyw
misiaczkowata
23 lutego 2016, 22:56
Szkoda, ze bataty nie sa takie popular ne. Ja je uwielbiam pieczone :)
Klara1122
7 marca 2015, 10:19
tylko naturalnie wyhodowana marchew wcale nie jest tak duża jak na zdjęciu. http://ocetjablkowy.blog.pl
ZdrowaByc
5 marca 2015, 21:45
Marchew buraki, kapusta czy soczewica to klasyczne produkty w mojej kuchni - nie tylko zimą :)
Grubaska.Aneta
5 marca 2015, 15:21
Ci roku moja piwniczka spiżarnia i zamrażarki oplywaja w takie skarby lata ;)
Eli1605
5 marca 2015, 08:01
Dobrze , że mamy warzywa. Tylko rzepa do mnie nie przemawia. Reszta jak najbardziej może być. Wszyscy domownicy lubią warzywa, dlatego używam ich bardzo dużo.