Wielbiciele grzybów wszelkiego rodzaju cenią pieczarki za ich neutralny smak, nienachalny zapach oraz jędrną strukturę. Cena też nie jest najgorsza, a więc w czym problem? Otóż niejednokrotnie obiła mi się o uszy opinia, że grzyby, a zwłaszcza pieczarki są bezwartościowe i tak naprawdę mogłyby nie istnieć. Na szczęście nie jest to prawdą. Poniżej postaram się udowodnić dlaczego.
1. Są bogarte w antyoksydanty, które pomagają w walce z chorobami, poprawiają odporność organizmu oraz zmiatają wolne rodniki uszkadzające komórki. Wyniki badań opublikowane w SCI's Journal of the Science of Food and Agriculture potwierdzają, że pieczarki mają takie same właściwości antyoksydacyjne, jak dużo droższe, niezwykle cenione grzyby np. Maitake i Matsutake.
Kapelusz pieczarki ma więcej antyoksydantów niż korzeń.
2. Zwalczają wirusy. Wyniki badań opublikowane w Jurnal of Nutrition sugerują, że pieczarki mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez zwiększenie produkcji substancji przeciwwirusowych i innych białek, które są uwalniane przez komórki w celu ochrony i naprawy tkanek.
3. Wyniki badań opublikowane w Journal of Medicinal Food wskazują na działanie antynowotworowe polisacharydów pieczarek w modelu zwierzęcym. Obie wyizolowane frakcje (ABP - 1 i ABP - 2) miały zdolność do zahamowania wzrostu ludzkiego raka sutka. Naukowcy podkreślają znaczenie pieczarek w hamowaniu aktywności aromatazy i biosyntezy estrogenów, co zmniejsza rozrost komórek guza. Nie stwierdzono też rakotwórczych właściwości pieczarki (Cancer Letters).
4. Zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. Pieczarki zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i wspomniane już wcześniej substancje przeciwutleniające, w tym witaminę C, D, foliany; i polifenole, które mogą pomóc w leczeniu osób z chorobami układu krążenia i z cukrzycą.
5. Są dobrym źródłem witaminy D, w 100 g zawierają jej 1,94 mcg. Ostatnio bardzo dużo mówi się o niedoborach witaminy D i konsekwencjach z tego wynikających (np. ryzyko wystąpienia nowotworów), dlatego każdy bogaty w witaminę D produkt powinien być godny uwagi.
Zdjęcie pochodzi z:Photo credit: How can I recycle this / Photo / CC BY
Komentarze
spelnioneMarzenie
20 maja 2015, 14:33
jestem zaskoczona :) jak mozna je jesc w zdrowy sposob, moze jakies przepisy? :)
Sunniva89
17 maja 2015, 19:31
ojej ! co za szok ! wszyscy zawsze mowia ze grzyby nie maja zadnej wartosci a tu prosze !
Wiedzmowata
17 maja 2015, 08:59
O witaminie D w pieczarkach i o zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu nie miałam pojęcia. Jak dotąd, nie przepadałam za pieczarkami, wydawały mi się ciężkostrawne i jakoś zalegały mi w żołądku. Ale skoro są takie "zdrowe", to może częściej się skuszę na pieczarki, mimo wszystko.