WHO ostrzega przed nadmiarem mięsa w diecie. Ocena Międzynarodowej Agencji do Badań Raka wygląda groźnie. Mięso czerwone przetworzone zostało uznane za rakotwórcze, a czerwone mięso jako prawdopodobnie rakotwórcze. Ile mięsa w takim razie możemy bezpiecznie zjeść w ciągu jednego dnia? Jakie mięso wybrać? Czy mięso jest rakotwórcze? Którego mięsa unikać? Czy mięso czerwone szkodzi?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Ostrzeżenie WHO daje do myślenia. Dbający o swoje zdrowie wielbiciele mięsa mają niezły orzech do zgryzienia. W jaki sposób ograniczyć mięso? Ile można go dziennie jeść? A może nie ma się tak naprawdę czego bać?
Zdecydowanie mamy się czego bać. Metaanaliza, która objęła 10 badań, wskazała że spożywanie już 100 g mięsa czerwonego dziennie, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory o 17 proc.
Przetworzone, czerwone mięso wiązane jest z nowotworem jelita grubego, a także trzustki, żołądka i prostaty.
Niezależna, akademicka organizacja badawcza - Global Burden of Disease Project oszacowała, że dieta bogata w czerwone mięso jest odpowiedzialna za 34 tys. przypadki śmierci spowodowanej nowotworami.
Wszystko z umiarem - mięso jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Jednak codzienne spożywanie czerwonego mięsa nie powinno mieć miejsca. Należy je spożywać nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Odnosząc się jednak do najnowszego raportu, postanowiłam zobrazować, ile to jest 100 g mięsa przetworzonego, aby każdy z nas mógł ocenić skład swojej diety.
Jeśli zdecydujesz się na parówkę, wybieraj taką z jak największą ilością mięsa (najlepiej nie mniej niż 80 proc.) i koniecznie bez mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Dobrze jednocześnie, jeśli parówka nie zawiera konserwantów tj. benzoesan sodu, sorbinian potasu, a lista dodatków jest jak najkrótsza.
Wiesz, że jeden kotlet schabowy w panierce może mieć około 400 kcal? Zamień szkodliwe smażenie na pieczenie. Ilość mięsa się nie zmieni, ale za to w przypadku schabu możesz zaoszczędzić nawet 300 kcal!
Przygotowując kotlety mielone, zamiast bułki tartej dodaj otręby i zarodki pszenne, kotlety smaż też na niewielkiej ilości tłuszczu.
Zawartość mięsa to pierwsza rzecz, na którą powinniśmy zwrócić uwagę. Naprawdę dobre szynki mają około 95% mięsa w składzie. Oczywiście, im większa jego ilość, tym lepiej. Do koszyka zakupowego nie powinny też trafić szynki opatrzone nazwą 'wysokowydajne' oraz z dodatkiem konserwantów, fosforanów i karagenu.
Karkówka to tłuste mięso. Staraj się wybierać kawałki z jak najmniejszą ilością widocznego tłuszczu. Jeśli grillujesz,pamiętaj o zasadach zdrowego grillowania.
Wybieraj kiełbasy dobrej jakości, z jak największą zawartością mięsa, bez zbędnych dodatków i mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Warto też szukać kiełbasy grubo mielonej, będzie mniejsza szansa na 'przemycenie' niepożądanych składników.
Kupując kiełbasę krakowską, wybieraj taką, z jak największym udziałem mięsa, bez glutaminianu sodu, polifosforanów, karagenu i konserwantów.
A Wy jak często jecie mięso? Ile mięsa dziennie spożywacie? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
kuba18
3 stycznia 2016, 20:47
Niektóre Kochane Czytelniczki, przeczytajcie jeszcze raz, starajcie się zrozumieć a potem się skarżcie; to jest jedno proste zdanie: Mięso czerwone przetworzone zostało uznane za rakotwórcze, a czerwone mięso jako prawdopodobnie rakotwórcze. Zdrowego chudnięcia w nowym roku (...niech się szynka przyśni tobie...)
am1980
2 stycznia 2016, 16:32
czerwone jadam sporadycznie
wie58
29 grudnia 2015, 23:27
A białe?
kottie
28 grudnia 2015, 16:59
"Mięso czerwone zostało uznane za rakotwórcze, a czerwone mięso jako prawdopodobnie rakotwórcze" to jest napisane po polsku?
adele8
28 grudnia 2015, 13:21
naprawdę nie dało się wkleić innego zdjęcia? musi być to obrzydliwe surowe mięso na głównej? fu