Chcesz w Święta cieszyć się tradycyjnymi daniami, a jednocześnie zjeść jak najmniej kalorii? To jest możliwe, wystarczy wcielić w życie kilka prostych modyfikacji. Podpowiadamy, jak to zrobić. Jaki bigos zrobić podczas odchudzania? Jak zrobić mniej kaloryczny bigos?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Co roku na święta robię ogromny garnek tradycyjnego, tłustego bigosu. Później go porcjuję i zamrażam również na późniejsze okazje. Rok 2015 upłynął nam jednak pod hasłem diety i zdrowego odżywania. Czytam Wasze artykuły i większość rad staram się wcielić w życie. Nie wiem jednak jak poradzić sobie z dietetyczną wersją bigosu? Krystyna, 55 l.
Bardzo się cieszę, że stara się Pani wcielić w życie sugerowane przez nas rady. Oczywiście można bez problemu za pomocą kilku prostych zmian uczynić popularny bigos, bardziej dietetycznym. Przepisów na bigos jest w Internecie mnóstwo. Każdy z nich można jednak zmodyfikować pod swoje potrzeby. Oto kilka propozycji zmian najczęściej pojawiających się zaleceń:
Zamiast smażyć, warto mięso pogotować z warzywami i przyprawami, a później pokroić je na kawałki, usuwając widoczny tłuszcz. Zachodzące podczas smażenia procesy utleniania i uwodorniania prowadzą do utraty korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych i zwiększenia udziału tłuszczów trans. Tłuszcze te są odpowiedzialne za całą listę chorób tj. miażdżyca, choroba Alzheimera oraz nowotwory. Działanie rakotwórcze mają też powstałe podczas smażenia furany. Zaoszczędzimy więc nie tylko kalorie z tłuszczu (przy 3 łyżkach do smażenia to 265 kcal), ale też zdrowie.
Karkówka wieprzowa jest tłustym i kalorycznym mięsem. Zalecane 300 g ma prawie 800 kcal. Jeśli zamiast krówki wybierzemy np. pierś z indyka, zaoszczędzimy aż 550 kcal! Indyk jest świetnym mięsem dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, ma niewiele tłuszczu, a jednocześnie sporo wartościowego białka.
Zamiast cukru można spokojnie użyć suszonych śliwek lub powideł. Często w przepisie widnieją jednocześnie śliwki, powidła i cukier. Wszystko oczywiście zależy od słodkości śliwek, ale w większości przypadków pominięcie cukru w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe bigosu. Jeżeli pominiemy cukier, pozostawiając resztę składników bez zmian, zaoszczędzimy 100 kcal.
Warto eliminować najmniejszą możliwą ilość cukru w diecie, ponieważ jego nadmiar jest przyczyną wielu groźnych chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca, nowotwory oraz próchnica.
Dodatek prawdziwych, suszonych i podwędzonych śliwek dostarczy aromatu wędzonki, nie będzie więc trzeba dodawać wędzonego boczku. Jeśli pominiemy 300 g boczku sugerowanego w przepisie, zaoszczędzimy koło 400 kcal. Śliwki są źródłem polifenoli, które mają działanie antynowotworowe i chronią układ krążenia. Odnajdziemy w nich również witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor.
Zasmażki pojawiają się w przepisach na tradycyjny bigos. Nie są jednak do niczego potrzebne. Można z niej spokojnie zrezygnować i zaoszczędzić prawie 480 kcal (3 łyżki masła to 397 kcal, a 2 łyżki mąki - 82 kcal).
Oczywiście nie trzeba tych zmian wprowadzać na raz, wszystko zależy od naszej determinacji i ewentualnych dodatkowych dolegliwości np. podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Zapewne znajdą się osoby, które będą wolały zjeść mniej, ale tradycyjnego, tłustego bigosu i to też jest w porządku, o ile nie je się go w nadmiarze i/lub regularnie.
Smacznego :-)
PS. Napiszcie w komentarzach czy znacie inne sposoby na odchudzenie bigosu? :)
Komentarze
EKOZ_59
18 grudnia 2015, 08:41
Od dawna gotuję taki odchudzony bigos:) Nigdy (nawet do tradycyjnego)nie dodawałam ani cukru, ani mąki...... Trochę ten artykuł jest przejaskrawiony....... mięso do bigosu tradycyjnego się piecze, a nie smaży..... Odejmując te trzy pozycje zostaje nam tylko zamiana mięsa na indycze.....
przepismamy.pl
18 grudnia 2015, 08:17
Tradycyjne domowe prepisy w nowoczesnym wydaniu www.przepismamy.pl
rewelacje
18 grudnia 2015, 07:40
Świetny mocno zielony koktajl oczyszczająco-odchudzający http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/12/oczyszczajacy-i-odchudzajacy-mocno.html
GloriaBATKO
14 grudnia 2015, 14:21
CUDO SMAKOWE: NASZ BIGOS W WERSJI LUKS! ♥♥♥♥♥
przepis-kulinarny.pl
12 grudnia 2015, 14:34
Dietetyczny bigos wigilijny http://www.przepis-kulinarny.pl/potrawy-wigilijne-5-5.html
aska1277
9 grudnia 2015, 16:23
Hmmm a będzie smaczny ? taki odchudzony?
Magda1008
9 grudnia 2015, 11:03
U mnie na Święta nie robi się bigosu, tylko kapustę z grzybami i kapustę z grochem. Obie potrawy, to dania postne bez tłuszczu zwierzęcego. Przecież podczas wigilii obowiązuje nas jeszcze post więc nie rozumiem, z jednej strony rybka, a z drugiej tłusty bigos?
wie58
9 grudnia 2015, 02:59
Nawet jak w połowie skorzystam z rad, to i tak bigos będzie dużo odchudzony. Myślę, że moi domownicy nie będą mieli nic przeciwko.
paulinasraulina
9 grudnia 2015, 00:02
toż to profanacja, bigos ma być tłusty, a to co jest wyżej to jakaś kapucha a nie bigos!
Anulka_81
8 grudnia 2015, 23:05
Przydatny przepis i rady :-)
Kasia2225
8 grudnia 2015, 18:27
super rady na pewno się zastosuje ;) zrobię więcej i zamrożę:)
am1980
8 grudnia 2015, 12:28
nie zawsze wszystko musi być odchudzone, a taki tradycyjny bigosik... pychotka...
CookieFrania
8 grudnia 2015, 07:32
Najlepiej w święta popuscic trochę dietę, ale z umiarem :)
Grubaska.Aneta
8 grudnia 2015, 01:20
Ja dzisiaj właśnie robiłam ale taki typowy tradycyjny na boczku wedzonce kielbasce z dodatkiem suszonych prawdziwkow, suszonych śliwek i podlewane winem. Mmmm pyszota ;-)
am1980
8 grudnia 2015, 12:27
ale narobiłaś smaka...
Niezryjtyle
8 grudnia 2015, 13:16
I właśnie dlatego ważysz ciągle prawie 130 kg...