Gotowa przyprawa do grzanego wina i piwa to w większości cukier z szczyptą przypraw. A wystarczy kilka chwil, aby przygotować prawdziwego, tradycyjnego grzańca z solidną porcją przypraw i słodkim miodem. Co wybierasz?
Autorem artykułu jest Martyna Przybyłko.
Grudzień to wyjątkowy miesiąc. Nawet zimowa aura nie zniechęca do wyprawy na kiermasz świąteczny, który organizowany jest w większości miast na rynkach czy deptakach. Stragany z ozdobami świątecznymi, upominkami, żywa stajenka, choinka, wprawiają w odpowiedni nastrój. Na doskwierający mróz w trakcie takiego spaceru, również jest stosowne do tej pory roku rozwiązanie. Gorąca czekolada, czy herbata na pewno zadowoli najmłodszych, jednak propozycją dla starszych konsumentów jest grzane piwo lub wino.
Grzane piwo i wino nie rozgrzewają jedynie za sprawą zawartego w nich alkoholu, ale również dodanych przypraw korzennych. Cudowny aromat, który im zawdzięczamy to nie wszystko, gdyż dodane składniki mają także korzystne dla naszego zdrowia działanie.
Cynamon
Roślina znana już w starożytności, obecnie stosowana ze względu na silne działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz dezynfekcyjne. Cynamon stosowany jest również w przypadku braku apetytu, wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom i niestrawności. No a przede wszystkim niesamowicie pachnie.
Goździki
Zawarte w nich przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki z organizmu, co skutecznie spowalnia starzenie się organizmu. Wspomagają usuwanie toksyn z ustroju. A co ważne, w te chłodne, zimowe dni, dzięki właściwościom antyseptycznym, goździki wzmacniają układ odpornościowy oraz likwidują stany zapalne i infekcje.
Imbir
Domowy środek leczniczy, który świetnie sprawdza się w przypadku zwalczania infekcji górnych dróg oddechowych. Dzięki zawartym substancjom przeciwzapalnym jest skuteczny w leczeniu przeziębień, a także dolegliwości bólowych stawów. Imbir skutecznie zwalcza dolegliwości żołądkowe, zmniejsza mdłości, biegunkę i bóle brzucha.
Kardamon
Łagodzi objawy przeziębienia i grypy, jak również wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i kaszlu. Działa moczopędnie, co wzmaga usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Kardamon, jak i imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu ogranicza ból i obrzęk, w przypadku infekcji między innymi błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
Na rynku jest mnóstwo gotowych mieszanek, które w szybki sposób umożliwiają nam sporządzenie rozgrzewającego napoju. Nie ukrywam, że samej zdarzało mi się sięgać po gotowego grzańca, który również jest smaczny, jednak warto zwrócić uwagę na fakt, iż w jego składzie dominuje cukier. Dodatek intensywnych przypraw sprawia, iż zapominamy o tym, delektując się aromatycznym płynem. Jednak czy nie warto czasem w te długie, zimowe wieczory pokusić się o sporządzenie grzanego wina, bądź piwa na własną rękę? Co zyskamy? Przede wszystkim jeszcze większy aromat i wyrazisty smak, a przy tym możliwość eksperymentowania z doborem składników. Przepis na grzane wino zaproponowała jedna z naszych czytelniczek.
Przepis na grzane piwo
- 0,5 l ulubionego, jasnego piwa
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 laska cynamonu
- około 3 plasterków świeżego, obranego imbiru
Sposób przygotowania:
Piwo wlej do garnka. Pomarańczę dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Połowę pomarańczy dodaj do piwa, pozostałą część zostaw do dekoracji. Dołóż do piwa wszystkie przyprawy oraz miód i umieść garnek na średnim ogniu. Powoli podgrzewaj całość, od czasu do czasu mieszając. Ważne jest, żeby nie doprowadzić piwa do wrzenia. Kiedy piwo będzie już mocno gorące, zdejmij je z palnika. W kubku umieść pozostałą część, wcześniej przygotowanej pomarańczy i zalej rozgrzanym piwem.
Smacznego!
Komentarze
wie58
14 grudnia 2015, 01:16
Do przygotowania grzańca zawsze używaliśmy przypraw według własnych pomysłów. Teraz wypróbujemy przepis z artykułu.