Główne właściwości pomarańczy

Owoce, po które najczęściej sięgamy w okresie jesienno–zimowym, stanowią bogate źródło witaminy C (jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), beta-karotenu oraz błonnika. Zawarte w pomarańczy olejki eteryczne wykazują właściwości relaksacyjne i antybakteryjne. Kaloryczność pomarańczy to 47 kcal/100g. Jedna duża pomarańcza będzie miała zatem około 100 kcal.

Skórka pomarańczowa dobrym dodatkiem do świątecznych wypieków

Suszona, świeża czy kandyzowana skórka pomarańczy dodawana jest do ciast w celu wzbogacenia ich aromatu. Kupując gotowy produkt lepiej zwracać uwagę na jego pochodzenie. Gdy posiada certyfikat produktu ekologicznego, jest bardziej prawdopodobne, że w czasie produkcji zostało użytych mniej substancji chemicznych. Używając świeżej skórki warto dokładnie oczyścić owoc jednym z wymienionych w dalszej części artykułu sposobów.

Zawartość pestycydów

W czasie uprawy cytrusów najczęściej stosuje się chlorpyryfos oraz metydation.  Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej maksymalna, dozwolona zawartość dla tych substancji wynosi 5 mg/ kg produktu.  Dopuszczalne dzienne spożycie dla chlorpyryfosu to 0,01 mg/kg masy ciała, a dla metydationu 0,001 mg/kg masy ciała.  Kobieta o masie ciała 60 kg może zatem przyjąć 0,6 mg pierwszego związku oraz 0,06 mg drugiego. W jednej pomarańczy znajdziemy 0,075 mg chlorpyryfosu i 1,25 mg metydationu. Prowadzone badania wykazują jednak, że najwyższe stężenie używanych substancji obserwuje się na skórce cytrusów, natomiast w miąższu jest ono niemal niewykrywalne.

Konserwanty

Cytrusy muszą przebyć daleką drogę z krajów w których są hodowane. Aby zapobiec ich psuciu, w czasie transportu producenci stosują konserwanty. Najczęściej używane są takie substancje jak imazalil, ortofenolan sodu i tiabendazol. Dzięki tym środkom owoce nie pleśnieją, zanim trafią na sklepowe półki.

Substancje nabłyszczające

Błyszcząca skórka sprawia, że kupowany owoc wydaje się bardziej atrakcyjny i zdrowszy.  W procesie produkcji stosowane są głównie woski pszczele, szelak oraz wosk carnauba.  Szelak to wydzielina czerwców pasożytujących na drzewach tropikalnych, natomiast wosk canauba pozyskuje się z liści brazylijskiej palmy Copernicia cerifera.  Nie są one uważane za szczególnie szkodliwe lecz sporadycznie wywoływać mogą  reakcje skórne lub podrażniać przewód pokarmowy. Często wzbogaca się je także o substancje działające bakteriobójczo.

Wpływ na zdrowie

Zatrucia pestycydami zdarzają się rzadko. Ich głównym objawem są silne bóle żołądka, osłabienie i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.  Nie musimy jednak obawiać się szkodliwego wpływu dodanych w czasie uprawy substancji, jeśli zadbamy o właściwe umycie cytrusów przed spożyciem, gdyż większość środków pozostaje jedynie na zewnętrznej warstwie skórki i nie przenika do wnętrza owocu. Podobnie w przypadku wosków i konserwantów stosowanych powierzchniowo.  Dokładne oczyszczenie owocu zabezpieczy nas przed miejscowymi reakcjami alergicznymi w kontakcie ze skórą.

Jak myć pomarańcze i inne cytrusy?

Owoce najlepiej myć pod gorącą, bieżącą wodą. Możemy użyć również szczoteczki i z jej pomocą dokładnie oczyścić powierzchnię. Inne metody to : 

1. W 1 litrze wody rozpuścić czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i dokładnie płukać owoce przez kilka minut. W zależności od użytych w czasie produkcji substancji, roztwór może zmienić barwę.
2. Do 1 litra wody dodać ½ szklanki octu oraz 2 łyżki kwasku cytrynowego i dokładnie umyć owoce. Mieszanina ta pomaga również usunąć pozostałości bakterii takich jak np. E. Coli

Źródła:

Szpyrka E, Kurdziel A, Rupar J, Słowik-Borowiec M1.Pesticide residues in fruit and vegetable crops from the central and eastern region of Poland. Rocz Panstw Zakl Hig. 2015
Rozporządzenia UE

Zdjęcie główne pochodzi z : Rego - d4u.hu via Foter.com / CC BY-SA