Roślinne menu okazjonalnie uzupełnone o mięso, ryby i nabiał
potrzebujesz zrzucić zbędne kilogramy, ograniczając też spożycie mięsa
chcesz zmniejszyć ilość produktów odzwierzęcych w diecie
musisz zredukować spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu
odczuwasz potrzebę zmiany stylu żywienia ze względu na dobro planety
przepyszne roślinne posiłki
wykwintne dania z mięsem i rybami
sytość bez uczucia ciężkości
pomoc w zapobieganiu insulinooporności
i cukrzycy typu 2
obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego
oraz ciśnienia krwi
dużą objętość posiłków
elastyczne podejście do jedzenia
smaki kuchni polskiej i zagranicznej
Personalizacja diet obejmuje m.in.:
Tempo odchudzania
Nietolerancje pokarmowe
Czas na gotowanie
Preferencje smakowe
Aktywność fizyczną
Liczbę posiłków (3-5)
Jadłospisy Vitalia Ultima ułożone są tak, aby produkty wykorzystywać w całości przy zachowaniu różnorodności smaku posiłków. Dodatkowo, rozpoczynając dietę, możesz skorzystać z tego co masz już w lodówce - zaznaczysz to w procesie Dopasowania diety.
Każdy posiłek możesz zawsze za darmo wymienić na inny od dietetyka. W przepisach możesz wymieniać składniki. Masz do dyspozycji bazę ponad 10 000 przepisów z ocenami od osób, które schudły przed Tobą.
Carbonara na mieście, ulubiona czekolada lub słona przekąska? W naszej bazie masz aż 300 000 produktów i dań restauracyjnych, które możesz dodać do jadłospisu. Pamiętaj, odstępstwo od diety jej nie przerywa.
We współpracy z
Nasze grono specjalistów jest dostępne do Twojej dyspozycji mailowo oraz na żywo na czacie. Jest też możliwość spotkania się z dietetykiem online na wideoporadzie.*
mgr dietetyki
Kamila Zabłocka
W zawodzie od 7 lat. Moimi głównymi obszarami zainteresowań są psychodietetyka oraz żywienie w zaburzeniach hormonalnych.
mgr dietetyki
Klaudia Rolak
Pracuje w zawodzie od 3 lat, interesuje się dietą ketogeniczną, psychodietetyką oraz dietoterapią w chorobach klinicznych.
mgr dietetyki
Patrycja Grigoruk
Z pacjentami pracuję od 5 lat, specjalizuję się w dietetyce klinicznej, diecie ketogenicznej i psychodietetyce. Dodatkowo zdobywam wiedzę w zakresie psychologii.
mgr dietetyki
Natalia Nowak
Pracuję w zawodzie od 5 lat. Interesuje mnie wpływ diety na profilaktykę chorób cywilizacyjnych oraz żywienie w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego.
mgr dietetyki
Paulina Gadzińska
W zawodzie od 7 lat. Specjalizuję się w żywieniu przy problemach z gospodarką węglowodanowej i w chorobach tarczycy.
mgr dietetyki
Dominika Sikora
Mam 5 lat doświadczenia w pracy z pacjentami. Obszar moich zainteresowań, to dietetyka kliniczna i psychodietetyka.
Zakupu można dokonać tylko na stronie vitalia.pl
* Wideoporady są dodatkowo płatne 140 zł za 60 minut spotkania.
Dieta fleksitariańska to styl odżywiania, który łączy zasady diety wegetariańskiej z okazjonalnym spożywaniem produktów mięsnych. Na diecie fleksitariańskiej proponujemy mięso maksymalnie jeden raz w tygodniu z wykluczeniem mięsa czerwonego. W diecie ograniczamy produkty mleczne, jaja i ziemniaki. Zamiast mleka, kefiru czy maślanki proponujemy napój roślinny. Dieta obfituje w warzywa strączkowe, orzechy i nasiona.
Główna część posiłków opiera się na warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i pełnych ziarnach. Przykładowy jadłospis można zobaczyć na naszej stronie: Przykładowe dania.
Na diecie fleksitariańskiej wykluczamy produkty takie jak: makaron bezglutenowy, pieczywo bezglutenowe, wołowina, wieprzowina, wątróbka, cukier, mleko, maślanka, kefir, majonez.
Aby zredukować masę ciała niezbędny jest deficyt kaloryczny, niezależnie od rodzaju diety. Oznacza to, że należy spożywać mniej kalorii niż wydatkuje nasz organizm.
Pierwsze efekty diety można odczuć już po dwóch tygodniach skrupulatnego przestrzegania diety. Należy jednak pamiętać, że redukcja masy ciała zależy od wielu czynników takich jak przestrzeganie kaloryczności, nawodnienie, aktywność, sen czy cykl miesiączkowy w przypadku kobiet.
Średnia ocena naszych
użytkowników (Opinii: 77452)
Skonfrontuj swoje zdanie z opiniami innych
Dodaj opinięDodając opinię:
kati300
9 maja 2007, 20:42
jest super
hej jestem na tej diecie juz 3 tygodnie jest super nawet jak sobie na cos pozwolimy po za planem dnia np wystarczy odmowic sobie jakigos podwieczurku wazne zeby sie zmiescic do godziny 18 i to wtym wszystkim jest najwazniejsze.i zeby sie zmiescic w ilosci kalori.ja jestem bardzo zadowolona malymi krokami do celu.polecam bardzo.pozdrawiam
joasia33
9 maja 2007, 15:07
osiągnięty sukces
Stosowałam dietę przez 3-miesiące, dieta była zadawalająca, nie byłam głodna , nauczyłam się jeść śniadania i nie podjadać pomiędzy posiłkami. Róznorodność diety, łatwość przygotowania posiłku i niewielkie pieniądze to co cechowało tą dietkę . I efekt jak na razie SUKCES.....czego wszystkim stosującym tą dietkę życzę......
tomasz
9 maja 2007, 10:32
Rewelacja
Ta dieta jest naprawdę super. Mógłbym dużo pisać i byłyby to same pozytywne rzeczy. Przede wszystkim nie chodzę głodny, nie ciągnie mnie do słodyczy, ani żadnych chipsów czy hamburgerów i co najważniejsze chudnę. Jak czegoś nie wiem, to piszę do dietetyka. Dużo się już nauczyłem, więc od czasu do czasu staram się sam zmieniać sobie potrawy na bardziej mi pasujące. W sumie to średnio odczuwam w ogóle to, że jestem na diecie. Po prostu rozwiązał się problem pt. co dziś na obiad. A to że mam przepis wykonania to już zupełna rewelacja. Jak mam wszystko jasno napisane, to i gotować się nauczyłem.
Jesien1981
9 maja 2007, 10:14
Jestem zadowolona
Zaczęłam stosować tę dietę bo sama kompletnie nie dawałam sobie rady. Wybór padł na niskotłuszczową, bo po badaniach okazało się, że mam go za dużo w sobie. Teraz jestem zadowolona. Co najważniejsze najadam się do syta. Nauczyłam się przygotowywać i jeść rzeczy, których dotychczas nie znałam. Przede wszystkim wszelkie kombinacje warzywne. Przygotowuje je nawet na spotkania ze znajomymi i zawsze słyszę, że skąd biorę pomysły na takie fajne rzeczy :) (...)
jojo39
27 kwietnia 2007, 16:17
Jest ok
Jestem na tej diecie już drugi tydzień. Jest ok trzeba tylko jej przestrzegać :)