Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Mity/Fakty o odchudzaniu


"FAKTY O ODCHUDZANIU
► Warzywa można jeść bez ograniczeń
Duża objętość i zawartość błonnika zawarta w warzywach oszukuje głód.
Błonnik daje uczucie sytości. Zapewnia regularną przemianę materii i ułatwia trawienie.
► Panierki tuczą
Mięso spowite w grubą panierkę i usmażone w tłuszczu jest niezwykle
wysokokaloryczne. W przypadku ryb panierka może być bardziej kaloryczna niż sama
ryba.
► Kapusta poprawia przemianę materii
Kapusta świeża i kiszona zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i
reguluje pracę jelit.
► Sałatki sprzymierzeńcem
Sałatki są niskokaloryczne, jeżeli nie są przyrządzane na bazie majonezu czy
śmietany. Dodatki w postaci sosów podwyższają ich bilans kaloryczny.
► Sery są bardziej kaloryczne niż mięso
Sery pomimo tego, że zawierają podobne wartości
białka jak mięso, mają znacznie wyższą wartość kaloryczną.
► Sucharki nie są bardziej dietetyczne niż zwykły chleb
Suchary ze względu na to, iż zawierają tłuszcz i
cukier, nie są bardziej dietetyczne niż chleb. Zamiast
sucharków lepiej jeść grzanki, a zamiast grzanek świeży
pełnoziarnisty chleb.
► Popijamy przed lub po posiłku, a nie w trakcie
 Nie powinno się pić podczas jedzenia. Płyn sprawia, że pokarm w żołądku się
ubija i dlatego też wówczas więcej jemy. Rozcieńcza on także soki trawienne i
powoduje wzdęcia. Czasem sięgamy po jedzenie, bo chce się nam po prostu pić.
► Picie wody powoduje spadek łaknienia
Należy pić jak najczęściej wodę, nawet wtedy,
gdy nie czuje się pragnienia. Pragnienie pojawia się, gdy
poziom wody w organizmie spadnie prawie 4–5% poniżej
normy. Picie dużych ilości wody zaspokaja nasze
pragnienie i powoduje spadek łaknienia. Pić trzeba więc
troszkę na wyrost, kiedy jeszcze nie czuje się pragnienia. 
► Dobrze jest pić przed jedzeniem
Picie przed jedzeniem dotyczy szczególnie osób
otyłych, u których występują zaburzenia łaknienia.
Wypijając 10 minut przed jedzeniem znaczną ilość wody, powodujemy, że żołądek
zaczyna wysyłać do mózgu sygnał o sytości. W ten sposób mamy szansę zjeść mniej. 
► Przegryzki powodują tycie
Przegryzki powodują tycie, gdyż najczęściej wybieramy paluszki, orzeszki,
pestki słonecznika i dyni, które są dość kaloryczne. Wydaje się nam, że kilka z nich nie
zaprzepaści diety, natomiast należy uświadomić sobie, że 15 orzeszków laskowych to
około 170 kcal.
► Niektóre z leków sprzyjają nadwadze
Apetyt zwiększają środki psychotropowe i preparaty hormonalne. Zatrzymują
one w organizmie wodę i sól, a także podnoszą poziom tłuszczów.
► Głodówki sprzyjają nadwadze
Organizm pozbawiony poprzez stosowanie głodówki energii dostarczanej z
pożywieniem spowalnia procesy metaboliczne, a spalanie tłuszczu zachodzi wówczas
bardzo wolno.
► W ciągu dnia powinno się zjeść pięć posiłków
Dietetycy zalecają jeść częściej i mniej, a nie rzadziej, ale obficie.
Najkorzystniej jest jeść śniadanie, obiad, kolację i dwie przekąski. Posiłki należy jadać
o stałych porach. Dzięki temu kontroluje się łaknienie, a także uniknie spowolnienia
przemiany materii i nagłych skoków poziomu cukru, czemu sprzyja nieregularne
spożywanie posiłków. Nie podjadaj! Przerwy między posiłkami są potrzebne, by
organizm miał czas na trawienie.
► Nagła zmiana diety zaburza metabolizm
Dość często dietę odchudzającą wprowadza się z dnia na dzień. W takim
przypadku organizm nie ma czasu, by przystosować się do nowych warunków. A więc
obniża przemianę materii. Zachodzi więc sytuacja, że jesz mało, a każdy „skok w bok”
sprawia, że twoja waga rośnie. W celu uniknięcia tego zaleca się stopniowe obniżanie
liczby kalorii o 200–300 kalorii co dwa–trzy dni.
► Mała liczba posiłków sprzyja tyciu
Trzy posiłki dziennie sprzyjają odkładaniu się tłuszczu i obniżeniu spalania.
Jedząc mniej, a częściej, nie dopuścisz do ataków wilczego głodu.
► Obfita późna kolacja sprzyja tyciu
Ostatni posiłek należy zjeść co najmniej 2, a najlepiej 4 godziny przed snem.
Daje to możliwość spalenia go. Jeśli nie spożytkujemy energii dostarczonej z kolacją,
organizm ją zmagazynuje w postaci tkanki tłuszczowej.
► Jeśli głód bardzo męczy można zjeść chudy jogurt albo jajko na twardo
Jeżeli odczuwamy silny głód, możemy zjeść jogurt, najlepiej ze sporą łyżką
otrębów, które dobrze zapełniają. Jajko zjedzone bez popijania działa w podobny
sposób.
MITY O ODCHUDZANIU
► Herbata sprzyja chudnięciu
Nie każda herbata sprzyja odchudzaniu. Jedynie zielona i czerwona wpływa na
efekty diety.
► Woda odchudza
Woda nie zawiera w ogóle kalorii i jedynie tłumi uczucie głodu. Pozwala na
pozbycie się toksyn, dlatego powinno się jej wypijać około 1,5 l dziennie. Stosując dietę
odchudzającą, należy zadbać o to, aby więcej wydalać. Należy pić co 1–2 godziny
przynajmniej szklankę wody.
► Lepsze ryby od mięsa
Nie wszystkie ryby są lepsze od mięsa. Łosoś
i makrela zawierają dość dużo tłuszczu. Natomiast
jest to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
► Drób jest chudy
Wszystko zależy od tego, jak drób zostanie przyrządzony. Indyk przygotowany
na parze nie zawiera więcej niż 200 kcal. Natomiast kurczak smażony i zjedzony ze
skórką to prawdziwa bomba kaloryczna.
► Margaryna jest mniej tucząca niż masło
Masło i margaryna zawierają różne rodzaje tłuszczu, ale mają one wysoką
wartość kaloryczną.
► Białe pieczywo jest bardziej kaloryczne niż ciemne
Różnice w kaloriach pieczywa białego i ciemnego są naprawdę niewielkie.
Natomiast ciemne pieczywo jest zdrowsze, gdyż zawiera
więcej włókien i magnezu.
► Od ziemniaków się tyje
Wbrew powszechnym opiniom ziemniaki nie
tuczą. 100 g ziemniaków dostarcza organizmowi 90 kcal
w postaci lekkostrawnych i dobrze przyswajalnych
węglowodanów, zwłaszcza skrobi. Istotny jest dodatek do ziemniaków, czyli
wszelkiego typu sosy i mięsa. To one tuczą, gdyż są wysokokaloryczne. Ziemniaki są
bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych o charakterze
zasadowym, równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm produktów
zbożowych i mięsnych. 
► Zupy są tuczące
Zupy nie tuczą, jeśli nie gotujemy ich na tłustym mięsie oraz nie zagęścimy ich
tradycyjnie zasmażką czy śmietaną. Warto zrezygnować z zagęszczania, a śmietanę
zastąpić naturalnym jogurtem.
► Kluski i ryż tuczą
Kluski i ryż nie tuczą, a szybko dają długotrwałe uczucie sytości. Nie należy
jednak przekroczyć 150 g (po ugotowaniu) dziennie ani dodawać do nich zbyt dużo
tłuszczów i sosów.
► Makaron jest tuczący
Od makaronu jedzonego w rozsądnych ilościach nie utyjemy. Tuczące jest
połączenie makaronu z tłustymi, zawiesistymi sosami, tłustym mięsem czy serem.
Należy więc makaron zjadać z lekkimi sosami albo z warzywami.
► Owoce można jeść bez ograniczeń
Owoce w większych ilościach niż 2–3 sztuki
dziennie mogą wpłynąć negatywnie na dietę z powodu
dużej zawartości cukrów prostych. Niekontrolowane
jedzenie owoców w dużych ilościach również
prowadzi do tycia. Natomiast pijąc dużo soków
owocowych, można przybrać na wadze ze względu na
zawartość naturalnych cukrów i dlatego, że są one dodatkowo dosładzane. Najlepiej pić
je rozcieńczane. 
► Ananas pochłania tłuszcze
Ananas nie pochłania tłuszczów, a jedynie zawiera enzym, który przyspiesza
trawienie niektórych tłuszczów w jelitach. Nie ma on więc żadnego działania
odchudzającego. Lepiej jeść ananas świeży niż z puszki, gdyż jest mniej kaloryczny.
► Świeże warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych niż mrożone
Prawidłowe mrożenie świeżych warzyw i owoców powoduje, że zostają w nich
zachowane niemal wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Natomiast nie można
powiedzieć tego o warzywach i owocach leżących długo na stoiskach sklepowych.
► Opuszczanie posiłków pomaga schudnąć
Drastyczne zmniejszanie kaloryczności jedzonych potraw nie jest
najrozsądniejszym rozwiązaniem. Sprzyja to jedynie magazynowaniu dostarczonych
pokarmów i większemu apetytowi przy następnym posiłku. Ominięcie któregoś z
posiłków to pozbawienie organizmu porcji witamin, białka i minerałów. Organizm
lepiej strawi mniejsze, ale częstsze posiłki, niż większe, a rzadsze. 
► Jedząc zdrową żywność, nie musisz kontrolować ilości
Kalorie zawsze pozostają kaloriami niezależnie od tego, czy jesz słodycze, czy
owsiankę. Należy więc kontrolować, ile i czego zjadasz, starając się nie przekraczać
rozsądnych limitów kalorycznych.
► Ćwiczenia zmieniają tłuszcz w mięśnie
Tłuszcz i mięśnie zbudowane są z zupełnie innych komórek. Niemożliwa jest
więc zamiana jednych w drugie. Ćwiczenia powodują spalanie tłuszczu i przyczyniają
się do poprawy umięśnienia.
► Jedzenie w nocy nie powoduje tycia
Niezależnie od pory dnia spożywanie zbyt dużej ilości pokarmu nie jest zdrowe.
Często nie dostarczając organizmowi odpowiedniej ilości pokarmu w ciągu dnia,
nadrabiamy to nocą. Jest to niekorzystne dla naszego organizmu. Lepiej jest rozpocząć
dzień wartościowym śniadaniem, niż kończyć późną kolacją, która nie zostanie spalona
i odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej.
► Kolacja powinna być najpóźniej o godzinie 18
Godzinę ostatniego posiłku trzeba dostosować do trybu życia i nie musi to być
godzina osiemnasta. Trudno jest osobie pracującej w nocy głodować. Kolację należy
zjeść trzy godziny przed snem. Najlepiej białko – kawałek mięsa. 
► Chcąc się odchudzić, trzeba liczyć kalorie 
Podczas odchudzania należy skupić się na wielkości porcji i odpowiednim
zbilansowaniu posiłku, a nie na kaloriach.
► Light zawsze znaczy chudo
Produkty light nie zawsze mają niską zawartość tłuszczu. Produkt może mieć
tylko trochę mniej kalorii od wersji podstawowej. Równie często w produktach light
tłuszcz jest zastępowany kalorycznymi składnikami.
► Rzucenie palenia powoduje szybsze tycie
Rzucenie palenia przez pierwszych kilka dni powoduje krótkotrwały przyrost
masy ciała, jednak później ciężar ciała wraca do normy. 
FAKT CZY MIT?
► Śniadanie pomaga schudnąć
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Śniadanie daje energetycznego
kopa naszemu metabolizmowi. Jeśli nie zjesz śniadania, masz większe szanse, że
w trakcie dnia nadrobisz zaległości, a co gorsza – będziesz również objadać się
wieczorem. A to pierwszy krok do nadmiernych kilogramów. Faktycznie jedzenie
śniadań powoduje mniejszy głód w porze popołudniowej i wieczornej (o ile śniadanie
zostanie zjedzone trzy godziny po przebudzeniu się), ale nie wystarcza, aby schudnąć. 
► Każdy tłuszcz jest zły dla organizmu
Nie każdy tłuszcz jest zły. Poza tłuszczem, którego chcemy się pozbyć, istnieje
też, „dobry tłuszcz”. Zawarty jest on w rybach i orzechach. Niewielkie porcje tych
produktów zapewniają uczucie sytości na dłużej niż inne posiłki.
► Podjadanie między posiłkami jest szkodliwe
Częste jedzenie małych porcji jest wskazane ze względu na wydzielanie soków 
trawiennych. Sytuacja jest gorsza, jeżeli między zasadniczymi posiłkami podjadamy
słodycze.
► Spocenie się jest oznaką dobrego wysiłku fizycznego
Wydzielanie potu świadczy o wysiłku fizycznym, jednak nie każda dyscyplina
sportowa musi wyciskać z człowieka siódme poty. Można też spalać kalorie, spacerując
lub pracując w ogrodzie.
► Diety-cud są bezpieczne
Diety stosowane w krótkim czasie raczej nie mają wpływu na nasze zdrowie.
Nie należy ich jednak stosować przez dłuższy okres, gdyż nie dostarczają wszystkich
niezbędnych składników pokarmowych. Diety te są ubogie w białko, wielonienasycone
kwasy tłuszczowe, związki mineralne, witaminy i mogą być niebezpieczne
► Tendencje do tycia dziedziczymy po przodkach
Istnieje genetyczna skłonność do tycia, jednak główną przyczyną otyłości są złe
nawyki żywieniowe".

  • jolka0317

    jolka0317

    13 marca 2013, 21:40

    przydatne informacje, teraz trzeba je tylko zastosować :)

  • izkaduch87

    izkaduch87

    13 marca 2013, 21:29

    Dobrze było to przeczytać :)

  • chudykogucik

    chudykogucik

    13 marca 2013, 21:20

    Interesujace, streszczone to co kazdy bedac na diecie juz wie ;) Ale dobrze jest raz na jakis czas odswiezyc swoja wiedze. Pozdrawiam ;)

  • anikah

    anikah

    13 marca 2013, 21:15

    ;)