Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zapiekanka warzywno-rybna/ domowy jogurt


Kombinowałam i wykombinowałam. Mi to właśnie najlepiej czaruje się w kuchni kiedy za oknem plucha, zimno i deszczowo, wtedy nadrabiam kolorami w kuchni 8)

* Zapiekanka warzywno-rybna z makaronem pełnoziarnistym i sosem jogurtowo-jajecznym.

Składniki tak na oko/ porcja dla dwóch osób.

Trochę fasolki szparagowej zielonej i żółtej, marchewka w talarki, trochę różyczek brokuła, kawałek pora pokrojonego w plasterki, kawałek papryki żółtej ( w zasadzie to co było w lodówce z warzyw), kulka startej mozzarelli, jeden pomidor, pół opakowania makaronu pełnoziarnistego, 2 jajka , kubeczek jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, 1 płat ryby ( u mnie morszczuk)

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą do ryb, troszkę soli i pieprzu

Układamy warzywka na sicie, rybkę też. Warzywka troszkę solimy i gotujemy wszystko razem na parze przez jakieś 15min, do stopnia al'dente, a ryba była upieczona. 

Osobno gotujemy makaron pełnoziarnisty na osolonej wodzie, też al'dente 

Między czasie przygotowujemy sos, do miseczki wbijamy 2 jajka, kubeczek jogurtu naturalnego, pieprz, sól, szczypta ziół prowansalskich i mieszamy wszystko razem

Nakładamy warstwami do silikonowej keksówki warstwa makaronu, warstwa warzyw, warstwa kawałków ryby, zalane sosem i kolejne warstwy tak samo.

Na górę poukładać plastry pomidora, posypać tartą mozzarellą i do piekarnika na 30min temp. 180 grzanie góra- dół

Tak prezentuje się gotowa przepyszna , na prawdę bardzo dobra zapiekanka! 8)



 A teraz ten słynny już przepis na domowy jogurt naturalny. Potrzebne będzie 1 litr mleka w butelce lub w woreczku (nie UHT!), kubeczek mały jogurtu naturalnego i 1 łyżka cukru

Wszystko razem mieszamy w garnku i stawiamy na gaz, podgrzewamy do momentu aż będzie ciepłe (nie może parzyć w nadgarstek) 

Ostawiamy z gazu, przykrywamy, zawijamy w ręcznik i kładziemy w ciepłe miejsce na dobę (u mnie podłogowe ogrzewanie) i gotowe. Taki jogurt można przechowywać do tygodnia w lodówce, a kolejną produkcję robić już bez kupnego jogurtu a na swoim . 

P.S. Jeśli chcemy uzyskać jogurt grecki wystarczy dodać do całości łyżkę mleka w proszku po podgrzaniu mleka.

No i to by było tyle na dziś ;)

  • Gruba.Karo

    Gruba.Karo

    22 października 2014, 16:17

    zapiekanka wyglada super!!!

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      22 października 2014, 16:17

      a smakuje jeszcze lepiej:)