Dziś událo mi się upiec chlebek z bezglutenowych mąk : gryczanej, sorgo, ryżowej . Jako kleju użyłam mielonego lnu . Drożdże suszone .
Chlebek jest wyrośnięty, miękki, może trochę bardziej kruchy niż glutenowy chleb, ale i tak jest dobry. Do tego czeka Masło ghe, Hummus, ser kozi , .
Jeszcze nastawię kwas gryczany , drugi sorgo i może ryżowy .
Muszę się nauczyć piec chlebek bezgluten , mám nawet polską książkę na ten temat 🤗
tara55
22 czerwca 2024, 15:27Ile drożdży dodajesz do chlebka.? Jak długo piec i w jakiej temp.?
alhe11
22 czerwca 2024, 21:28Drożdży tyle , ile jest na torebce napisane . Piekarniku rozgrzewam na 250 st. ( ale myślę, že tam tych 250 nie ma , piekarniku jest starý) , piekę tak 15 minut , potem prawie godzinę na 200 . Obawiam się, że temp. jest niższa. Piekę tak długo, aż patyczek wyjdzie suchý.
tara55
23 czerwca 2024, 14:38Dziękuję za uzupełnienie. Pozdrawiam serdecznie. 🌼
sardynka50
15 czerwca 2024, 11:08Dzielna jesteś. Tak trzymaj 👏
61HaKa
14 czerwca 2024, 20:56Smacznego chlebka.
tara55
14 czerwca 2024, 20:46Sukces. 👏
dorotamala02
14 czerwca 2024, 19:42Zdolna jesteś.Smacznego👍