Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zupa...


1,5 szklanki soczewicy łuskanej,
2 marchewki,
2 cebule,
½ małego selera,
1 pietruszka,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki przyprawy do zup w płynie (np. Maggi),
3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1 łyżeczka suszonego cząbru,
1 pęczek natki pietruszki,
sól i pieprz,
ew. ½ szklanki śmietany.

Jak przyrządzić?


Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej poprzedniego dnia).

Nasiona odsączamy i zalewamy 2 litrami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu.

Cebulę drobno siekamy i smażymy chwilę na oliwie.

Gdy będzie już szklista, dodajemy ją do soczewicy.

Seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka.

Gdy soczewica będzie już niemal miękka (ok. 15-20 minut), dodajemy koncentrat, majeranek, cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gotujemy jeszcze 10 minut, po czym doprawiamy, Maggi, solą i pieprzem.



Jak podawać?


Rozlewamy zupę na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Można ją zabielić śmietaną.