U mnie, z racji tego, że święta spędzałam za granicą, nie było żurków, kiełbas, sałatek majonezowych, schabów ani nic podobnego. W odwiedziny przyjechała do nas siostra więc jedynie "zaszaleliśmy" z niedzielnym śniadaniem :P. Chociaż ktoś mógłby pomyśleć, że jak na wielkanocne śniadanie wiało u nas nudą.
Na stole znalazły się:
sałatka warzywna z fasolą czerwoną i śledziem - z jogurtem zamiast majonezu
surówka z fasolą, selerem, porem, jogurtem i ziołami (pycha! idealne na codzień do obiadu)
jajka faszerowane pieczarkami z majonezem własnej roboty
jajka na twardo i na miękko
chlebek pszenny razowy
warzywka typu: pomidor, cebulka, szczypiorek, rzodkiewka
Po śniadanku podaliśmy ciasta:
moje ciasto fasolowe
kupny przepyszny sernik (polska piekarnia)
kupna przepyszna Wuzetka (polska piekarnia)
Także nawet jakbyśmy chcieli najeść się do bólu to nie było jak :).
Po śniadaniu spacer, zwiedzanie Katedry, łażenie po mieście, pyszna kawka americana na mieście.
Żadnego wzrostu wagi się nie spodziewam, mimo że pojadłam trochę ciasta i podjadałam trochę orzechów i tym podobnych przekąsek wieczorami. Biegałam codziennie od czwartku do poniedziałku (włącznie) więc żadne dodatkowe kalorie mi nie straszne :). Poza tym jestem z siebie dumna, bo przez cały weekend nie tknęłam alkoholu! Mimo, że reszta pochłaniała wina :>. Za to ja miałam chęci i siłę wstać gdy wszyscy jeszcze chrapali, by polecieć i zrobić te 12 km :). I pomyśleć, że kiedyś piłam jak rasowa studentka :P.
W piątek zakupiwszy dwa nowe produkty do kolekcji:
Chia seeds w skrócie:
Nasiona chia to najbogatsze roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych.
Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Ogromna zawartość błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Nasiona chia wykazują imponującą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
Spirulina w skrócie:
1. Podstawowy budulec to białko. Zawiera go 4 razy więcej niż taka sama ilość mięsa
2. Zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm ? aminokwasy egzogenne
3. Zawiera beta-karoten ? źródło witaminy A, której ilość jest 20 ? 25 razy większa niż w marchewce
4. Zawiera witaminę B1 w ilości większej niż warzywa czy owoce
5. Zawiera witaminę B2 w ilościach 5 ? 20 razy większej niż w innym pożywieniu
6. Zawiera witaminę B12 która wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii.
Większość ludzi spożywa witaminę B12 zawartą w wątrobie zwierzęcej jednak spirulina zawiera jej do 2.5 razy więcej. I może być spożywana przez wegetarian
7. Zawiera kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym redukującym cholesterol, a także zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca
Także zaczynam wszamanie :).
Dzisiaj pogoda piękna i słoneczna, zaraz wybędę z domu w celach zakupowych. Potem kawka na mieście. Może podskoczę do biblioteki. Lunch oczywiście biorę z domu na wynos :).
Życzę wspaniałego wtorku i bezbolesnego powrotu do codzienności ! :D
Nesia21
2 kwietnia 2013, 11:16Hmmm zainteresowałaś mnie tymi nasionami, chyba muszę się za nimi rozejrzeć, skoro mają tyle plusów :)