Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Macie wiedze na temat "kiepskich par"?


Kiepskie pary, czyli jakich produktów nie należy łączyć?

Pomidor z ogórkiem, ciasto drożdżowe z herbatą czy kawa z mlekiem... Na pozór wszystkie te produkty nie dość, że są smaczne to jeszcze zdrowe. No właśnie... na pozór. Okazuje się, że są zdrowe osobno lub tylko w odpowiednim towarzystwie. Łączenie ze sobą niektórych produktów spożywczych sprawia, że stają się one bezwartościowe, a nawet szkodliwe dla naszego organizmu. Przyjrzyjmy się tym kiepskim duetom.

Pomidory i świeże ogórki

Ze względu na zawartą w świeżych ogórkach askorbinazę, która niszczy witaminę C nie jest wskazane łączenie ogórków z pomidorami i innymi warzywami bogatymi w tę witaminę (papryką, kapustą, natką pietruszki). Aby uchronić witaminę C przed utlenieniem użyjmy do sałatki ogórków kiszonych. Połączenie pomidorów i świeżych ogórków na pewno nam nie zaszkodzi, ale potrawa będzie bezwartościowa. Warto wówczas pamiętać, żeby dostarczyć witaminę C z innych produktów.

Pomidory i biały ser

Kwasy organiczne znajdujące się w pomidorze łączą się z wapniem zawartym w serze i w ten sposób tworzą się nierozpuszczalne kryształki, które mogą odkładać się w stawach i powodować ich stany zapalne. Jeśli od czasu do czasu skusimy się na kanapkę z serem i pomidorem nic się nie stanie. Jednak zasada ?Co za dużo to niezdrowo!? jest tu uzasadniona... dla dobra naszych stawów lepiej, żeby nie był to stały element diety.

Ryby morskie i rośliny krzyżowe

Ryby morskie są cennym źródłem kwasów omega-3 i jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Rośliny krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka) zawierają goitrogeny ? substancje, które ograniczają wchłanianie jodu z posiłków. Dlatego też nie powinno się ich łączyć z rybami. Jednak niekorzystne działanie goitrogenów można zneutralizować. Wystarczy gotować warzywa bez przykrycia przez kilka pierwszych minut.

Czerwone mięso i wino

Znawcy smaku polecają połączenie czerwonego mięsa i wina, dietetycy już niekoniecznie. Jak wiadomo jednym z najcenniejszych składników czerwonego mięsa jest żelazo, a zawarte w winie garbniki zmniejszają jego wchłanianie. Niedobór żelaza powoduje spadek sprawności fizycznej, osłabienie koncentracji, zmniejszenie odporności organizmu, a nawet anemię.

Ciasto drożdżowe i herbata

Ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne... to niezaprzeczalny fakt, a także dostarcza cennych składników odżywczych m.in. witaminę B1, która korzystnie wpływa na układ nerwowy. Natomiast zawarte w herbacie garbniki ograniczają jej wchłanianie. Zmniejszają także przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia. Dlatego ogólną zasadą jest, aby w trakcie czy zaraz po posiłku nie pić herbaty. Najlepiej odczekać około godziny.

Ryba i olej słonecznikowy

Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3 o niezliczonych zaletach dla naszego zdrowia. Olej słonecznikowy zawiera natomiast kwasy omega-6, będące silnym konkurentem dla kwasów omega-3, których jest znacznie mniej w organizmie. Złe proporcje kwasów tłuszczowych (tzn. dużo kwasów omega-6, a mało omega-3) są przyczyną szybszego starzenia się organizmu.

Ziemniaki z masłem

To połączenie niebezpieczne dla wszystkich odchudzających się, ponieważ jest niezwykle tuczące. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny. Ich zjedzenie powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Gdy poziom cukru rośnie, przez trzustkę produkowana jest insulina, której zadaniem jest obniżenie poziomu cukru. Oprócz tego insulina wzmaga magazynowanie tłuszczów, które zostały spożyte razem z węglowodanami.

Herbata z cytryną

Liście herbaty zawierają glin, który może przyczyniać się do choroby Alzheimera czy osteomalacji. Nie jest on jednak przyswajalny przez organizm. Co innego w połączeniu z sokiem z cytryny... Wówczas tworzy się łatwo wchłaniany związek ? cytrynian glinu. Należy pamiętać, aby nie dodawać cytryny, kiedy w herbacie znajdują się jeszcze jej liście.

Kawa z mlekiem

Z jednej strony kawa z mlekiem jest polecana osobom cierpiącym na nadkwasotę czy wrzody żołądka dlatego, że jest mniej kwaśna i łagodniejsza dla organizmu. Z drugiej zaś ? kwasy zawarte w kawie utrudniają trawienie białka zawartego w mleku, a to może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Należy także pamiętać, że kawa z mlekiem cechuje się wysoką kalorycznością. Dlatego takiego połączenia powinny unikać osoby będące na dietach odchudzających.

Przedstawione przykłady to pyszne połączenia, jednak z dietetycznego punktu widzenia niewskazane.

Nie popadajmy jednak z tego w powodu w obłęd... w końcu czasem można zrobić odstępstwo od zasad :)

 

 

  • GrubaKasiaaaaa

    GrubaKasiaaaaa

    8 maja 2012, 20:27

    Jak zwykle, to co najbardziej nam smakuje jest zakazane :-)

  • KiciaEwa

    KiciaEwa

    8 maja 2012, 08:45

    CIEKAWE !!!! Wiedzialam tylko o ogorkach i kawie, dzieki.Pozdrawiam

  • anpani

    anpani

    8 maja 2012, 08:44

    wiedziałam tylko o niektórych z tych kiepskich połączeń, dzięki za wpis,wiele sie dowiedziałam! :) postaram się zastosować!:)

  • kluseczka244

    kluseczka244

    7 maja 2012, 21:44

    Ja się aż tak tym wszystkim nie przejmuje, nie mam na to czasu ani cierpliwości:) mi wystarcza to, ze unikam wielu rzeczy, które kochałam:) nie popadajmy w paranoję:)

  • yasminka53

    yasminka53

    7 maja 2012, 20:25

    kawa z mlekiem...uwielbiam .Zmykam do wyrka :)Dobranoc

  • taita

    taita

    7 maja 2012, 19:58

    grrrrrr i znów lista tego co bardzo lubimy a nie możemy he he beznadzieja z każdej strony człowiek dostaje po dupie. Ąż mi smutno uwielbiam ziemniaczki z masełkiem :-(

  • ewakatarzyna

    ewakatarzyna

    7 maja 2012, 19:38

    Czyli znowu to co dobre jest niezdrowe. Ja podziękuję, wystarczy mi już to, że jestem na diecie. :):):)

  • 100krotka100

    100krotka100

    7 maja 2012, 19:21

    ciekawe!