Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Lubicie czarne porzeczki ?


Czarna porzeczka (Ribes nigrum L.) jest krzewem powszechnie uprawianym w różnych częściach świata o umiarkowanym klimacie. Jej gustowne owoce są bogatym źródłem witaminy C i innych korzystnych dla zdrowia substancji, takich jak: rutyna, kwasy organiczne, pektyny, mikro- i makroelementy oraz olejki eteryczne.

Czarna porzeczka zawiera różne flawonoidy: proantocyjanidyny, flawonole
izoramnetyna – 0,1 mg/100 g,
kemferol – 0,7 mg/100 g,
mirycetyna – 6,2 mg/100 g,
kwercetyna – 4,4 mg/100 g),
anto-cyjanidyny (petunidyna) – 3,9 mg/100 g,
delfinidyna – 89,6 mg/100 g,
pelargonidyna – 1,2 mg/100 g,
peoidyna – 0,6 mg/100 g,
cyjanidyna – 62,5 mg/100 g),
flawon-3-ole (katechina) – 0,7 mg/100 g,
epikatechina – 0,5 mg/100 g)

W medycynie ludowej owoce i napar z liści czarnej porzeczki, wykorzystywano w leczeniu anginy, stanów zapalnych jamy ustnej, krwawienia z dziąseł, chorób reumatycznych, wrzodów żołądka i dwunastnicy, kamicy układu moczowego, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, migreny, gorączki, biegunek. Mawiano, że „Drzewo gotowane daje odwar, który przykładany na podagryczne obrzękłości, uśmierza boleść
i leczy”.

Owoce czarnej porzeczki zawierają substancje polifenolowe
o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Dzięki tym właściwościom polifenole chronią i wspomagają wiele funkcji narządów i układów, a w szczególności układu pokarmowego, nerwowego i krążenia. W komórkach hodowanych in vitro polifenole wykazują aktywność przeciwnowotworową, hamując namnażanie i wzrost komórek nowotworowych poprzez indukowanie w nich apoptozy. Antocyjany, w szczególności pochodne cyjanidyny i delfinidyny, które są głównymi polifenolami w ekstrakcie owocowym, stosowane są
w leczeniu wad wzroku i chorób oczu.

Zawarte w liściach czarnej porzeczki pochodne kwercetyny, jak wskazano w wielu badaniach, mają szereg działań, w tym działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antytoksyczne, antyseptyczne
i antyoksydacyjne, i mają wspomagać leczenie nowotworów

źródła :

1. Polyphenol and vitamin C contents in European commercial blackcurrant juice products.
2. Krisch J, Ördögh L, Galgóczy L, Papp T, Vágvölgyi C. Anticandidal effect of berry juices and extracts from Ribes species. Central European Journal of Biology. 2009;4(1):86–89.
3. Mattila PH, Hellström J, McDougall G, Dobson G, Pihlava JM, Tiirikka T, Stewart D, Karjalainen R Food Chem. 2011 Aug 1; 127(3):1216-23.
4. Molan A-L, Liu Z, Kruger M. The ability of blackcurrant extracts to positively modulate key markers of gastrointestinal function in rats. World Journal of Microbiology and Biotechnology.
5. Dietary supplementation with fruit polyphenolics ameliorates age-related deficits in behavior and neuronal markers of inflammation and oxidative stress.
Shukitt-Hale B, Galli RL, Meterko V, Carey A, Bielinski DF, McGhie T, Joseph JA
Age (Dordr). 2005 Mar; 27(1):49-57.
6. Comparative assessment of distribution of blackcurrant anthocyanins in rabbit and rat ocular tissues. Matsumoto H, Nakamura Y, Iida H, Ito K, Ohguro H Exp Eye Res. 2006 Aug; 83(2):348-56.
7. A free web application for tracking nutrition & health data. http://www.cronometer.com (10.05.2020)
8. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. http://www.ndb.nal.usda.gov (10.05.2020).
9. Stević T, Šavikin K, Ristić M, et al. Composition and antimicrobial activity of the essential oil of the leaves of black currant (Ribes nigrum L.) cultivar Cacanska crna. J Serb Che Soc 2010, 75(1): 35-43.
10. Forum internetowe kwartalnika „Panacea-leki ziołowe”. http://www.panacea.pl/index.php (10.05.2020)
11. Gerald-Wyżycki J. Zielnik ekonomiczno-techniczny, czyli opisanie grzew, krzewów i roślin. Drukiem Józefa Zawadzkiego, Wilno 1845.

  • Krummel

    Krummel

    20 czerwca 2020, 08:59

    Wg mnie czarna porzeczka śmierdzi :P