Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dieta dla Ciebie i planety.


Jemy za dużo,niezdrowo i z tego powodu umiera coraz więcej osób. 

Według raportu ONZ,produkcja żywności jest odpowiedzialna za 30 procent emisji gazów i 70%zużycia słodkiej wody.

Opracowanie diety,która będzie zdrowsza dla ludzi i dla środowiska naturalnego opracowali naukowcy z całego świata.

Jej zasady są proste:

Jemy o połowę mniej mięsa.

Więcej warzyw.Najlepiej 5 porcji gdzie jedna to np.pomidor.

Dwie dodatkowe porcję można przeznaczyć na owoce.

Kupować mniej i nie marnować jedzenia.Planujmy nasze posiłki na 2-3 dni do przodu.

Dobre proporcje jeżeli chodzi o posiłek.

1/2 talerza to warzywa.

1/3 drugiej połówki produkty zbożowe,pełnoziarniste resztą to mięso ryby nabiał.

Korzyści dla nas.

Obniżamy ryzyko nadwagi,W tym cukrzycy typu 2.

Korzyści dla planety:

Umożliwia ograniczenie hodowli zwierząt,A to pozwoli na zmniejszenie emisji gazów.oraz zużycia wody!!!

  • annaewasedlak

    annaewasedlak

    20 października 2019, 10:53

    Za dużo plastiku wszędzie.

  • aniloratka

    aniloratka

    15 października 2019, 11:17

    mysle, ze kazda masowka niszczy nasza planete. i warzywa tez mozna do tego zaliczyc, sorry ale jedzenie niesezonowych, ba nawet warzyw ktore nie rosna na naszym kontynencie tez mozna w to wliczyc. miesa wcale nie musi byc podstawa naszego zywienia, i bardzo lubie wlaczyc do mojego jadlospisu dania wegetarianskie :)

  • mia_versa

    mia_versa

    14 października 2019, 19:47

    resztą to mięso ryby nabiał- tu bym powiedziała inaczej- białko. Niekoniecznie produkty odzwierzęce

    • mia_versa

      mia_versa

      14 października 2019, 19:47

      ba dla planety najlepszym rozwiązaniem jest całkowite zaprzestanie jedzenia mięsa

    • kaba2000

      kaba2000

      14 października 2019, 20:15

      No pewnie może być białko innego pochodzenia.Ja jem niewielkie ilości mięsa Ale mogłabym z niego calkowicie zrezygnowac.Moze kiedyś...

    • mia_versa

      mia_versa

      14 października 2019, 20:23

      Dałabyś radę. Grunt to się przełamać :) Przechodzic na dietę roślinną trzeba z rozwagą- to istotne. Ale pod tym kryje się wiele korzyści raz ze dla środowiska, a dwa (oczywiście jeśli prowadzisz racjonalną dietę a nie opartą o gotowce) dieta wegańska jest zdrowa i odciążająca. Można odkryć nowe smaki które do tej pory nie były znane. Jak przegladam blogi wegańskie to rzadko kiedy jakiś posiłek nie jest urozmaicony, kolorowy, apetyczny (czego widząc potrawy mięsne nigdy nie odczuwałam, nawet jeszcze za czasów jedzenia mięsa- zazwyczaj są takie szarobure, smutne, a jakiegoś koloru dodaje i tak surówka, ale to tylko moja opinia). Także polecam raz czy dwa razy w tygodniu zrobić sobie posiłek oparty tylko o rośliny bez produktów odzwierzęcych :) I tak, chleb z jakimś wege smarowidłem też się liczy ;) Buziaki