Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Nisko kaloryczne owoce i nisko kaloryczne warzywa


Witajcie kochane moje:-)
Postanowiłam dzisiaj skorzystać z rozpiski niskokalorycznych owoców i warzyw i Wam tą rozpiskę przedstawić do własnego wglądu. 
Lepiej przecież wiedzieć niż nie wiedzieć... :-p
Zawsze zastanawiałam się jaki owoc ma najmniej kalorii, by nie był , aż tak bardzo kaloryczny na mojej diecie. Najmniej kalorii mają i tu uwaga... TRUSKAWKI, a z warzyw Kapusta PEKIŃSKA , ale o tym za chwilkę.
Ja osobiście owoce i warzywa kupuję zawsze w całości, na wagę. Zapakowane w folię czy torebkę , a w dodatku nie przechowywane w lodówce itp są niezbyt świeże. :-) 
No, ale przejdę już może do rzeczy:-)
Poniżej znajdziecie rozpiskę nisko kalorycznych owoców i warzyw :-)



OWOCE

* agrest- 41 kcal/100g
* arbuz- 36 kcal/100 g
* brzoskwinie- 46 kcal/100g
* cytryny- 36 kcal/100g
* grejpfruty- 36 kcal/100g
* jabłka- 46 kcal/100g
* jagody- 45 kcal/100g
* maliny- 29 kcal/100g
* mandarynki- 42 kcal/100g
* melon- 36 kcal/100g
* morele- 47 kcal/100g
* nektarynki- 49 kcal/100g
* pomarańcze- 44 kcal/100g
* porzeczki- 33 kcal/100g
* poziomki- 33 kcal/100g
* śliwki- 33 kcal/100g
* truskawki- 28 kcal/100g
* wiśnie- 47 kcal/100g



WARZYWA:

* Bakłażan- 21 kcal/100g
* Brokuły- 27 kcal/100g
* Buraki- 38 kcal/100g
* Cebula- 30 kcal/100g
* Cukinia- 15 kcal/100g
* Kalafior- 22 kcal/100g
* Kapusta (biała)- 29 kcał/100g
* Kapusta (pekińska)- 12 kcal/100g
* Marchew- 27 kcal/100g
* Ogórek- 13 kcal/100g
* Papryka czerwona- 28 kcal/100g
* Papryka zielona- 18 kcal/100g
* Papryka żółta- 39 kcal/100g
* Pietruszka- 38 kcal/100g
* Pomidor- 15 kcal/ 100g
* Por- 24 kcal/100g
* Seler- 21 kcal/100g
* Szpinak- 16 kcal/100g
  • -inna-

    -inna-

    18 stycznia 2014, 16:43

    Ja lubię jabłko,marchwke :D

  • laauraa

    laauraa

    18 stycznia 2014, 10:04

    Ale mi zrobiłaś ochotę teraz na takie świeże truskawki!! :) A co do książki to naprawdę POLECAM!

  • grubelek1978

    grubelek1978

    18 stycznia 2014, 09:29

    ale rozpiska fajna :) jak najbardziej :)

  • grubelek1978

    grubelek1978

    18 stycznia 2014, 09:29

    Poza kalorycznością ważny jest skład i by korzystać z sezonowych. nie jestem preciwniczką cytrusów czy coś ale wydaje mi się, że organizm lepiej reaguje na rodzime produkty. O tej porze gdy truskawek świerzych nie ma a własnych zamrożonych brak, lepiej sięgnąć po jabłka a nawet czasem banana, z warzywami podobnie. Zresztą zarówno owoce jak i warzywa mają tak zróżnicowaną zawartość witamin i mikroelementów, że warto korzystać chyba z umiarem ze wszystkich :D