Cześć Moje Kochane.
Jak dobrze pójdzie to w piątek upiekę swój pierwszy chleb w życiu. Zakwas bardzo ładnie się fermentuje.
Okazało się że nie muszę kupować maszynki do chleba bo moja szefówka ma :D
Jadłospis na dziś to:
śniadanie 6:30 owsianka ze śliwką suszoną(4szt) łyżka płaska żurawiny 7 orzechów + 2 kosteczki gorzkiej czekolady
II śniadanie 9:45 2 wafle ryżowe ze sałatą i twarogiem + 6 truskawek z 1/2 kefiru
obiad 13:00 usmażona pierś z kurczaka (kurczak jest posypany ziołami
prowansalskimi i trochę pieprzu) do tego kasza i dynia z octu
podwieczorek 16:00 szklanka zupy + kawałek chrupkiego pieczywa z serem
kolacja 19:30 kakao 1 kawałek chleba z masełkiem szynką i pomidorem
Przepis na masło orzechowe:
Najprostszy możliwy przepis a takie lubię najbardziej !
Do migdałów chyba nie
muszę nikogo przekonywać, zwlaszacza iż w odpowiedniej ilosci sa
sprzymierzeńcem w utracie wagi !
A masło migdałowe... Ach,
sami spróbujcie !
250 g migdałów (mogą być obrane ze
skórki lub ze skórką)
dobry malakser ze stalowym ostrzem
(ostrze można schłodzić w zamrażalniku)
miksujemy migdały
kilkanaście minut ( czas zależy od malaksera) zgarniając je ze
ścianek. Co kilka minut należy robić przerwy w miksowaniu, żeby
nie pozwolić malakserowi (ani migdałom) zanadto się nagrzać.
Do
pasty mozemy dodać ofrobinę oleju lnianego lub tez szczyptę gałki
muszkatalowej czy tez odrobinę miodu.
Polecam na kanapki , pysznie smakuje z jabłkiem.
RedNails
28 maja 2014, 17:23Ja pierwszy chleb robiłam w lutym i polecam wszystkim :) bez maszyny żadnej, na samym zakwasie, 100% razowy - cud miód malina :) a nie jakieś niewiadomoco ze sklepu ;)
angelisia69
28 maja 2014, 16:16Nigdy nie pieklam chlebka,przeraza mnie robienie zakwasow itd.ale i tak rzadko pieczywo jadam.Maselko takie home-made musi byc pyszne