Mam przepis na super orzeżwiającą zupę , która jest dietetyczna i bardzo sycąca.
Przepis nie jest mój tylko Pani Kingi Paruzel ale bardzo polecam.
ZUPA Z KURCZAKA Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ
Składniki:2 podudzia kurczaka
2 łodygi trawy cytrynowej
makaron razowy penne
1 l wody
1 marchewka
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
sok z połowy limonki
świeża kolendra
Przygotowanie:
Dokładnie umyj podudzia kurczaka, a następnie ściągnij z nich skórę, wrzuć do garnka i zagotuj. Następnie obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. W międzyczasie ugotuj makaron. Obierz czosnek i posiekaj chili w drobne paseczki. Trawę cytrynową obierz ze zdrewniałej, zewnętrznej łodygi. Uderzając o blat kuchenny zmiękczysz twardą końcówkę i uwolnisz aromat trawy cytrynowej. Kiedy woda z kurczakiem już się zagotuje, ściągnij z niej szumowiny i dodaj do niej przygotowane wcześniej składniki: trawę cytrynową, czosnek, chili i marchewkę. Z bulionu wyjmij kurczaka, przestudź go i oddziel mięso od kości. Bulion dopraw jeszcze sosem sojowym i sokiem z limonki. Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem, kawałkami kurczaka i świeżą kolendrą.