Pierwszy przepis jest moim całkowicie standardowym daniem - nie tylko na czas postu.
Bezglutenowe i wege.
Bigos ze słodkiej kapusty.
Składniki:
- główka kapusty
- marchew - ok 4 sztuki
- 2 cebule
-odrobina oleju
- przecier pomidorowy
- woda
-przyprawy: sól, pieprz mielony, slodka papryka, ostra papryka, kminek
Kapustę szatkuję i solę żeby zmiękła. Odstawiam na jakiś czas. Szatkuję również marchewkę. Kapustę i marchew zalewam przecierem pomidorowym, a jeśli jest zbyt gesty dodaję trochę wody (mam własnej roboty przecier i różnie wychodzi - raz gęstszy raz rzadszy). Na 1 kapustę zazwyczaj zuzywam ok. 1 litr przecieru. Przyprawiam. Nastawiam na najmniej możliwy gaz. Cebulę szklę na odrobinie oleju. Dodaję do kapusty. Pilnuję zeby nie przywarło i mieszam od czasu do czasu aż kapusta bedzie całkiem miękka.
Bigos nie potrzebuje dodatków. Chociaż jeśli ktoś je pieczywo, to z chlebem z masłem jest wspaniały. Najsmaczniejszy jest następnego dnia, więc jak najbardziej nadaje się do zrobienia wieczorem na jutro :)
Jak widzicie robię na raz dużą ilość, ale rodzina uwielbia i pałaszujemy go zarówno na obiad, jak i bierzemy do pracy 😊
Zdjęcie z internetu
🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘
Cayoka
12 marca 2022, 19:20Dopiero dziś, patrząc na zdjęcie Twoje profilowe z bliska (ach te oczy), załapałam kim jesteś. Koleżanka z Olsztyna. Miło spotkać po latach 😉
menevagoriel
12 marca 2022, 19:23Też się ucieszyłam, że nadal tu piszesz :)