Kocham musakę w kazdej formie: i z bakłażanem, i z cukinią, i z mięsem i bez mięsa. Ale pierwszy raz robilam ją bez beszamelu. Wyszło pysznie.
Wegetariańska inspiracja musaką. Bezglutenowa.
Składniki:
- bakłażany
- kasza gryczana (u mnie biała)
- cebula
- pieczarki
- olej
- przecier pomidorowy
- przyprawy do sosu: oregano, bazylia, czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser żółty
Bakłażany wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju (bakłażan wchlania olej, więc ostrożnie). Ja lekko solę i pieprzę podczas smażenia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kaszę gryczaną ugotować. Podsmażyć pieczarki, zeszklić cebulę. Połączyć z kaszą i wyłożyć na bakłażanach.
Przygotować sos z przecieru i przypraw. Można też skorzystać np. z pomidorów w puszce. Zalać obie warstwy.
Wierzch posypać starkowanym serem.
Zapiekam ok 30 minut w temp. 220stopni.
🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆
krolowamargot1
14 marca 2022, 18:39Jarzynova ma przepis na kalafiorowy beszamel. Ja bardzo go lubię.
menevagoriel
14 marca 2022, 20:38Super. Dziekuję. Na pewno wypróbuję 😘
Marieke
13 marca 2022, 19:06Właśnie szukałam pomysłu na bakłażana, będę robić w tym tygodniu 🙂
menevagoriel
13 marca 2022, 20:03Super :)
bochenek
13 marca 2022, 18:39Uwielbiam 🥰