Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
I jeszcze jedno


Mam ogromną prośbe - potrzebuję przepisy na lekkie i proste potrawy. Albo chociaż gdzie takich szukać, ale nie żdane wykwintne z cudacznymi składnikami. Po prostu coś co mogę ugotować ze skladników, jakie jestem w stanie kupić w noramlnym sklepie i moja rodzinka też to ewentualnie zje. A czy na początek można wspomagać się jakimiś środkami?

  • czarnaJAGODKA

    czarnaJAGODKA

    22 maja 2007, 10:06

    Ja testuję odchudzone przepisy w wersji light ze strony www. dieta.pl Ponieważ mam mężczyznę do wykarmienia, nie cuduję, tylko robię nietłusto i zawsze z warzywami. Z tego portalu wypróbowałam rybkę w jarzynach i była pyszna. Nawet ją sobie jeszcze odchudziłam i nie dusiłam na maśle, tylko na oliwie z oliwe i w rezultacie cały obiad udało mi się zrobić na 1,5 łyżki tłuszczu roślinnego! Naprawdę klasa!Polecam i pozdrawiam:)

  • dorisiatko

    dorisiatko

    21 maja 2007, 11:50

    Kapuściana kuracja odchudzająca zgubisz 4-5 kg w tydzień Kapusta, która oczyszcza organizm z toksyn i ułatwia pozbycie się nadmiaru wody. To dobry wstęp do dalszego odchudzania. Dieta polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw. Są one bogatym źródłem witamin i składników odżywczych oraz błonnika. Reguluje więc pracę jelit, oczyszcza je, działa moczopędnie i dzięki temu powoduje spadek wagi nawet o pięć kilogramów w ciągu kilku dni. Ponieważ jednak dieta jest uboga w białko, wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nie można jej stosować dłużej niż tydzień. Podstawowym daniem jest zupa warzywna, w której dominuje włoska kapusta (łatwiej strawna niż biała). Można ją jeść bez ograniczeń, zawsze wtedy, gdy jesteśmy głodni. W czasie stosowania diety trzeba również pić dużo niegazowanej wody - co najmniej osiem szklanek dziennie. Zabroniony natomiast jest alkohol, słodzone napoje gazowane, słodycze oraz cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso. W niewielkich ilościach dopuszczane są produkty zbożowe, chude mleko i drób, które pojawiają się jednak dopiero od piątego dnia kuracji. Dieta jest łatwa do stosowania nawet dla zabieganych. Zupy możemy bowiem ugotować więcej, przelać do ćwierćlitrowych słoików i zabierać ze sobą, np. do pracy - jest smaczna również na zimno. Stosując tę dietę, nie odczuwa się głodu, ponieważ błonnik wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Trzeciego dnia mogą pojawić się przejściowe bóle głowy i pogorszenie nastroju, ale potem poczujemy przypływ energii. Jeśli chcemy utrzymać efekt utraty paru kilogramów, po ukończeniu diety trzeba ograniczyć dzienne spożycie kalorii, najlepiej do 1800 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn. Dieta siedmiu dni Dzień pierwszy: zupa + surowe owoce (ok. 70 dag w kilku małych porcjach), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado Dzień drugi: zupa + warzywa (ok. 1 kg w kilku porcjach), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków Dzień trzeci: zupa + owoce (ok. 1/2 kg), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado + warzywa (ok. 70 dag), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków Dzień czwarty: zupa + dwie szklanki odtłuszczonego mleka + dwa, trzy banany Dzień piąty: zupa + pierś kurczaka (ok. 25 dag) gotowana lub grillowana bez tłuszczu + pomidory (1/2 kg) Dzień szósty: zupa + filet z mintaja (ok. 25 dag), duszony z pół łyżeczki oleju + zielone warzywa (ok. 1/2 kg), na przykład brokuły, sałata Dzień siódmy: zupa + warzywa (ok. 1/2 kg), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków + gotowany ciemny ryż (ok. 1 szklanki) Przepis na zupę Składniki: - główka kapusty włoskiej (do 1,5 kg) - 5 świeżych pomidorów (lub1/2 litra przecieru pomidorowego) - 2 papryki: zielona i czerwona - 3 duże cebule - 2-3 gałązki selera naciowego - 3 litry wody - kostka bulionu warzywnego. Przyprawy: - 2 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - pół łyżeczki kminku - łyżeczka majeranku. Przygotowanie: kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dodać przyprawy, kostkę bulionową, wlać wodę, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Pomidory delikatnie naciąć, przelać wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę, seler umyć, poszatkować, cebulę obrać, pokroić w piórka. Warzywa dodać do gotującej się kapusty i potrzymać na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Gorącą zupę przelać do słoików, zakręcić, a gdy wystygnie, przechowywać w lodówce.

  • margarita85

    margarita85

    21 maja 2007, 09:17

    Środkami możesz się wspomagać ale szczerze mówiąc moim zdaniem szkoda truć wątrobę. Jak dla mnie to te wspomagacze to pic na wodę. I sama żałuję że je kiedykolwiek brałam. A co do jedzonka, możesz sobie zrobić np ryż brązowy z warzywami(np mieszanka mrożona z horteksu),albo kalafior gotowany, brokuły, sałatka warzywna, ryba gotowana lub pieczona w folii, udko z kurczaka pieczone(bez skóry)w folii + surówka itp.