Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
chleb SB ;-) orkiszowo otrębowy ;-)


Witam serdecznie, chciałabym się podzielić prostym ale bardzo fajnym chlebem orkiszowym

więc tak :

0,5 kg mąki pełnoziarnistej orkiszowej ( można też użyć każdej innej mąki )
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki cukry brązowego
1 łyżeczka soli
ciepła woda

zaczyn:
w litrowym słoiku mieszamy drożdże z wodą i mąką i cukrem

po wyrośnięciu przelewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki + ciepła woda ( ilości nie podam bo to w zależności od rodzaju mąki )

blaszkę prostokątną smarujemy lekko jakimś tłuszczem i posypujemy mąką ( ja sypię kaszkę manną z semoliny )
przekładamy ciasto i posypujemy czym dusza zapragnie ( siemię lniane, sezam, słonecznik, otręby, mak )

odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 10 - 15 minut do wyrośnięcia w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni bez termoobiegu. pieczemy przez 30 minut.

chleb może leżeć około tygodnia i ciąż jest świeży ;-)
mi cały proces zajmuje jakieś 2 godziny ( a pracy mojej w tym jest jakieś 40 minut )





  • Kamelcia00

    Kamelcia00

    9 lutego 2013, 21:18

    jutro biorę się za pieczenie twojego chlebka:)

  • malgosia025

    malgosia025

    5 lutego 2013, 12:56

    muszę spróbować upiec :)

  • miniaaaa

    miniaaaa

    4 lutego 2013, 22:15

    ja wolę mąkę pszenną pełnoziarnistą ;-)

  • sylasss

    sylasss

    4 lutego 2013, 21:59

    bardzo dziękuje za ten przepis :) ale mam jeszcze pytanie co do mąki, aktualnie mam na stanie pszenną pełne ziarno z Lubelli oraz żytnią razową. z której lepiej upiec chlebek?

  • bea3007

    bea3007

    4 lutego 2013, 09:45

    mniam, musze zrobić sobie. Pozdrawiam

  • bedezdrowa

    bedezdrowa

    3 lutego 2013, 23:04

    uwielbiam akie chlebki,które po tygodniu sa nadal świeże ! :)) ten wygląda idealnie! a słuchaj, jest taki raczej ubity czy lekki? uwielbiam ubite, cięższe :p te lekkie wydają mi się zawsze byc nadmuchane sztucznie jakimiś E coś tam ;p

  • panna.cotta

    panna.cotta

    3 lutego 2013, 22:49

    Zjadłabym kanapeczkę ;)

  • Seeley

    Seeley

    3 lutego 2013, 22:45

    Wygląda pysznie ;-)