Składniki:
- 30dag fasolki szparagowej (u mnie pół żółtej i pół zielonej)
- 1 brokuł
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok.150-200ml)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki papryczki chilli w proszku lub 1 sztuka papryczki chilli
- S&P
Fasolkę umyć, obciąć końce i pokroić na 3 części. Brokuła umyć i pociąć na drobne różyczki.
Warzywa wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 7-10min, aż będą miękkie ale cały czas jędrne. Odcedzić i zahartować (zalać lodowatą wodą, dzięki czemu zachowamy kolor warzyw).
Do miseczki wlać jogurt i doprawić solą, pieprzem i papryczką chilli (dodałam ok. 1/4 łyżeczki papryczki), dodać sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać i odstawić do "przegryzienia się" składników.?
Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki lub połówki (według własnego upodobania).
Wszystkie warzywa umieścić w misce i zalać sosem jogurtowym. Wymieszać.