Kurczak z papryką i pomidorami
U mnie były dwa udka i pierś z kurczaka. Niewiele przy tej potrawie pracy, więc warto.
U mnie były dwa udka i pierś z kurczaka. Niewiele przy tej potrawie pracy, więc warto.
Składniki:
- 2 udka
- 1 pierś z kurczaka
- 2-3 małe pomidory
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czosnek granulowany
- papryka słodka i ostra
- estragon
- sól, pieprz
Z udek ściągnąć skóre. Udka i piersi oczyścić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, duuużo czosnku granulowanego, słodka i ostra papryka). Mięso ułożyć na brytfance i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 20-25minut. Następnie dołożyć pokrojoną w ósemki cebulę, obrany czosnek, pokrojoną w paski paprykę i ćwiartki pomodorów. Delikatnie obsypać solą i estragonem (uważać na estragon, ja sypnęłam dużą szczyptę:)). Wsadzić do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, uważając, aby mięso i warzywa się nie przypaliły.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Można dodać kilka posiekanych listków świeżej mięty.
Smacznego!