Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Klops z jajkiem



Składniki: (na dwie aluminiowe foremki 0,5kg)

  • 800g mięsa mielonego (użyłam mieszanki cielęco-wołowej)
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek otrąb pszennych
  • 6-7 jajek
  • przyprawy (czosnek granulowany, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, majeranek)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego


4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na teflonie (podlewając wodą). Ostudzić. Do mięsa dodać (surowe) 2 jajka, otręby, przyprawy i cebulę. Jeśli masa będzie za mało klejąca dodać ostatnie jajko. Dodać przecier i dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć do aluminiowej foremki, do jej 1/3 wysokości. Położyć 2 ugotowane i obrane jajka i lekko przycisnąć. Wyłożyć pozostałą masę. To samo zrobić z drugą foremką.

Wsadzić do nagrzanego do 170*C pieca i piec ok 1h.


Ostudzić i wsadzić do lodówki. Zimnego klopsa kroić w plasterki.

Smacznego!