Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Placek po węgiersku


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 pieczarki
  • pół cebuli
  • przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany)
  • 1 łyżeczka maizeny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Piersi opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na rumiano z cebulką, dodać do mięsa.  Wymieszać maizenę z jogurtem i zabielić gulasz.

Polać przygotowane wcześniej placki "ziemniaczane".

Smacznego!



Placki "ziemniaczane"

 


Składniki (wychodzi ok.12 placuszków)*:

  • 1 opakowanie mrożonych kalafiorów (450g)
  • 4 duże pieczarki
  • pół dużej cebuli
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki (już zmielonych!) otrębów
  • 1 łyżka maizeny
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek

Kalafior wrzucić na gotującą wodę i gotować 5min. Odcedzić i wystudzić. Ja gotowałam wieczorem dnia wcześniejszego. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podsmażyć, dorzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażyć. Ostudzić. Wymieszać kalafior, pieczarki, dodać otręby i maizenę, dodać 2 jajka i przyprawy. Wszystko wymieszać, potraktować blenderem,aby uzyskać gładką masę. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni małe placuszki. Przewracać w momencie, kiedy brzegi placków dobrze się przyrumienią. UWAGA ! - lubią się rozpadać podczas przewracania.

SMACZNEGO :)