Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 pieczarki
- pół cebuli
- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany)
- 1 łyżeczka maizeny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Piersi opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na rumiano z cebulką, dodać do mięsa. Wymieszać maizenę z jogurtem i zabielić gulasz.
Polać przygotowane wcześniej placki "ziemniaczane".
Smacznego!
Placki "ziemniaczane"
Składniki (wychodzi ok.12 placuszków)*:
- 1 opakowanie mrożonych kalafiorów (450g)
- 4 duże pieczarki
- pół dużej cebuli
- 2 jajka
- 2,5 łyżki (już zmielonych!) otrębów
- 1 łyżka maizeny
- sól
- oregano
- bazylia
- majeranek
Kalafior wrzucić na gotującą wodę i gotować 5min. Odcedzić i wystudzić. Ja gotowałam wieczorem dnia wcześniejszego. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podsmażyć, dorzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażyć. Ostudzić. Wymieszać kalafior, pieczarki, dodać otręby i maizenę, dodać 2 jajka i przyprawy. Wszystko wymieszać, potraktować blenderem,aby uzyskać gładką masę. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni małe placuszki. Przewracać w momencie, kiedy brzegi placków dobrze się przyrumienią. UWAGA ! - lubią się rozpadać podczas przewracania.
SMACZNEGO :)