Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Placuszki z cukini i pieczarek



 

Składniki (na ok.12 dużych placków):

  • 3 cukinie
  • 5 pieczarek
  • cebula dymka (ja miałam naprawdę małe, więc dałam 4 razem ze szczypiorkiem)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek otrąb (dowolnych)
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany


Cukinię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na małych oczkach. Posolić szczyptą i odstawić, żeby puściła sok (ok.10min). Odlać sok z cukinii i dodać starte na grubych oczkach pieczarki, pokrojoną drobno dymkę razem ze szczypiorkiem. Dodać otręby, skrobię/mąkę, jajka, sól, pieprz i pół łyżeczki czosnku granulowanego i mleko. Dokładnie wymieszać. Kłaść na dobrze rozgrzany teflon. Smażyć na małym ogniu cienkie placki.

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.


Smacznego!