Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
CZEKOLADA bez CZEKOLADY


Idąc za radami mojej ekologicznej siostry weszłam na blog smakoterapia.pl i znalazłam taki przepis:

CZEKOLADA bez CZEKOLADY


Skład:

klarowane masło (ok 100g)

karob ok. 1-1,5 lyżki  - takie zbozowe kakao

 daktyle bez pestek 

ugotowana kasza jaglana (ok. 2 kopiastych łyżek)

odrobina wanilii 

 

Do rozpuszczonego, sklarowanego masła dodaj karob (w zależności od gustu, czekoladę możesz zrobić bardziej lub mniej wytrawną), wymieszaj. Następnie dodaj daktyle, zmielone w maszynce do mięsa lub w wyciskarce ślimakowej (zastępują cukier, ilość wg Twojego smaku). Teraz dodaj kaszę jaglaną i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj jeszcze wanilię i gotowe!

Jeśli chcesz żeby czekolada miała szansę stwardnieć musisz znacznie zwiększyć ilość masła.

 Jest to smaczne i podobno zdrowe.

  • kosa1103

    kosa1103

    14 stycznia 2013, 20:51

    to jest wyrob czekoladopodobny;))))

  • Zytong

    Zytong

    14 stycznia 2013, 19:34

    hmm, ale masło aż tak niskokaloryczne nie jest ;)

  • calineczkazbajki

    calineczkazbajki

    13 stycznia 2013, 19:13

    karob (220)ma 2 x mniej kolorii niez kakao (448)

  • grubas002

    grubas002

    13 stycznia 2013, 18:45

    hahah :) a to zabawne, czekolada bez czekolady, ważne że dobre i zdrowe chociaz to pewnie nie to samo :c

  • WhiteCaat

    WhiteCaat

    13 stycznia 2013, 18:41

    Nie ma czekolady bez czekolady! :)