CZEKOLADA bez CZEKOLADY
Skład:
klarowane masło (ok 100g)
karob ok. 1-1,5 lyżki - takie zbozowe kakao
daktyle bez pestek
ugotowana kasza jaglana (ok. 2 kopiastych łyżek)
odrobina wanilii
Do rozpuszczonego, sklarowanego masła dodaj karob (w zależności od gustu, czekoladę możesz zrobić bardziej lub mniej wytrawną), wymieszaj. Następnie dodaj daktyle, zmielone w maszynce do mięsa lub w wyciskarce ślimakowej (zastępują cukier, ilość wg Twojego smaku). Teraz dodaj kaszę jaglaną i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj jeszcze wanilię i gotowe!
Jeśli chcesz żeby czekolada miała szansę stwardnieć musisz znacznie zwiększyć ilość masła.
Jest to smaczne i podobno zdrowe.
kosa1103
14 stycznia 2013, 20:51to jest wyrob czekoladopodobny;))))
Zytong
14 stycznia 2013, 19:34hmm, ale masło aż tak niskokaloryczne nie jest ;)
calineczkazbajki
13 stycznia 2013, 19:13karob (220)ma 2 x mniej kolorii niez kakao (448)
grubas002
13 stycznia 2013, 18:45hahah :) a to zabawne, czekolada bez czekolady, ważne że dobre i zdrowe chociaz to pewnie nie to samo :c
WhiteCaat
13 stycznia 2013, 18:41Nie ma czekolady bez czekolady! :)