Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
zakwaszenie żołądka a organizmu - czym się różni?


Obiecałam to macie:

Zakwaszenie organizmu każda z Was raczej wie od czego jest - mięso, ryby, kasze prawie wszystkie, niektóre owoce

Odkwaszają warzywa i owoce

Natomiast zakwaszenie żołądka - to poziom pH kwasu żołądkowego - który jest roztworem kwasu solnego

Zakwaszenie organizmu jest złe a żołądka DOBRE!

nadkwasota i refluks żołądkowo-przełykowy = gdy ph naszego kwasu żołądkowego rośnie, czyli go zobojętniamy otwierają się zwieracze żołądkowe i treść pokarmowa wraz z kwasem żołądkowym leci do góry do przełyku podrażniając go= zgaga i refluks

biorąc proszek zasadowy, manti czy inne badziewie => zobojętniamy żołądek, zwieracz się jeszcze bardziej otwiera i więcej treści żołądkowych w gardle ale nie czujemy tego chociaż spustoszenie się dzieje dalej

natomiast jak zakwasimy żołądek to zwieracze się zamkną i problem naprawiony.

Kwas żołądkowy rozkłada pokarm - trawi, więc jak go zneutralizujemy do wody i soli to zaczynają się problemy trawienne i jelitowe .....

tak więc należy przy refluksie zakwaszać a nie odkwaszać żołądek.

Zakwaszenie żołądka następuje przez spożywanie kwaśnych (kwasowe pH) produktów

czyli kapucha kiszona, ogórasy kiszone, sok z cytryny, ocet jabłkowy ect

na początku czujemy że wykręca ryjek w 3 stronę ale stopniowo można zwiększać dawkę

Wróćmy jeszcze raz do początku - co odkwasza organizm a co zakwasza żołądek:

to samo! warzywa i owoce

dlaczego?

organizm zakwasza/odkwasza się na poziomie pierwiastkowym w jelitach - tam gdzie jest wchłanianie, natomiast zakwaszenie żołądka/odkwaszenie to zmiana pH soku żołądkowego....