Obiecałam to macie:
Zakwaszenie organizmu każda z Was raczej wie od czego jest - mięso, ryby, kasze prawie wszystkie, niektóre owoce
Odkwaszają warzywa i owoce
Natomiast zakwaszenie żołądka - to poziom pH kwasu żołądkowego - który jest roztworem kwasu solnego
Zakwaszenie organizmu jest złe a żołądka DOBRE!
nadkwasota i refluks żołądkowo-przełykowy = gdy ph naszego kwasu żołądkowego rośnie, czyli go zobojętniamy otwierają się zwieracze żołądkowe i treść pokarmowa wraz z kwasem żołądkowym leci do góry do przełyku podrażniając go= zgaga i refluks
biorąc proszek zasadowy, manti czy inne badziewie => zobojętniamy żołądek, zwieracz się jeszcze bardziej otwiera i więcej treści żołądkowych w gardle ale nie czujemy tego chociaż spustoszenie się dzieje dalej
natomiast jak zakwasimy żołądek to zwieracze się zamkną i problem naprawiony.
Kwas żołądkowy rozkłada pokarm - trawi, więc jak go zneutralizujemy do wody i soli to zaczynają się problemy trawienne i jelitowe .....
tak więc należy przy refluksie zakwaszać a nie odkwaszać żołądek.
Zakwaszenie żołądka następuje przez spożywanie kwaśnych (kwasowe pH) produktów
czyli kapucha kiszona, ogórasy kiszone, sok z cytryny, ocet jabłkowy ect
na początku czujemy że wykręca ryjek w 3 stronę ale stopniowo można zwiększać dawkę
Wróćmy jeszcze raz do początku - co odkwasza organizm a co zakwasza żołądek:
to samo! warzywa i owoce
dlaczego?
organizm zakwasza/odkwasza się na poziomie pierwiastkowym w jelitach - tam gdzie jest wchłanianie, natomiast zakwaszenie żołądka/odkwaszenie to zmiana pH soku żołądkowego....