Cześć, to mój pierwszy wpis... ale o tym i o mnie nie teraz. Na dzień dzisiejszy mam inne przesłanie.
Wydaje mi się, że chleb towarzyszy CODZIENNIE większości z nas.
No właśnie, wydawałoby się że do upieczenia chleba potrzeba jedynie - wody, mąki, soli oraz dużo miłości i cierpliwości. Tak było kiedyś.
a dziś ? Co kryje się w chlebie ?
Dziś niestety trudno jest dostać smakowity ale co najważniejsze pełnowartościowy chleb. Teraz kupujemy wyroby chlebopodobne, produkty pełne sztucznych polepszaczy i substancji spulchniających.
Faktycznie, trudno uwierzyć, że chleb, który kupujemy codziennie w osiedlowym sklepie jest tak naszpikowany chemią, a w piekarniach chleb pieczony jest z gotowych już mieszanek w proszku.
Wierzymy, że kupujemy prawdziwy chleb razowy - niestety to tylko karmel.
Około rok temu z polecenia pewnej znajomej - dietetyczki, kupiłam kilka różnych chlebów i dałam im spokój na kilka dni.
Po pewnym czasie zauważyłam w jaki sposób owe chleby spleśniały...
...widok był odrażający. Normalnie tak jak pamiętam to zza dziecka, chleb powinien spleśnieć w taki sposób - zielono-szary nalot, taki puszek.
a z tych chlebów wylewała się żółtawo-zielona substancja, wyglądało to jaki gluty jak zielono-żółte białka jajek. Wtedy dało mi to do myślenia, ze to właśnie w chlebie, który spożywamy CODZIENNIE jest WSZYSTKO! Wszystko to, co nas zabija, prowadzi do nowotworów...
i oto już od około roku wypiekam swój własny chleb. Raz na tydzień w moim domu unosi się zapach świeżo wypieczonego chleba, którego mogę być pewna że na pewno mi nie zaszkodzi.
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE
Zakwas na chleb:
Zakwas robi się z mąki żytniej o jak najwyższym typie. Najlepszy będzie 2000.
Do miski wsypujemy 100 gram mąki żytniej i dolewamy 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (temperatura jest tu kluczowa, gdyż bakterie rozwijają się właśnie w cieple.Miejsce chłodne i przewiewne odpadają).
Po 24 godzinach czyli na drugi dzień dodajemy kolejne 100 gram mąki i 100 ml letniej wody oraz bardzo dokładnie mieszamy. Cały cykl powtarzamy prze kolejne 5 dni. Po 7 dniach zakwas jest gotowy, aby upiec z niego chleb. Pierwszy chleb rewelacyjny nie będzie ponieważ zakwas musi trochę dojrzeć, więc im zakwas jest starszy tym lepszy.
Składniki na chleb na 2 foremki "keksówki":
- Zakwas
- ok. 1 szkl płatków owsianych lub żytnich
- ok. 1 szkl słonecznika łuskanego
- 0,5 szkl otrąb
- kilka łyżek siemienia lnianego
- 4 szklanki wody
- łyżka soli
- łyżka miodu
- 500 gram mąki żytniej lub mąki żytniej razowej
- 300 gram mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ziarna wsypujemy do wysokiej miski. Dodajemy 4 szklanki wody, sól,miód i zakwas. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką. Z gotowej masy chlebowej odkładamy do słoika 4 łyżki, przykrywany i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni (to jest zakwas na następny chleb). Resztę masy przekładamy do wysmarowanych masłem foremek "keksówek" i odstawiamy na 6- 9 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów.
angelisia69
3 stycznia 2015, 17:06ja zrezygnowalam z chleba bulek juz od kilku lat,nie ze wzgledu ze to tuczace,ale poprostu wole slodkie sniadania typu platki,owsianki,kasze.Chlebek/bulke jadam raz na mies.ale masz racje dostac porzadny chleb w sklepie to nie lada sztuka,a dla tych co czesto jedza wlasny wypiek jest super ;-)